Istraživanje obuhvatilo 50 finansijskih direktora iz Evrope i sveta

U naredne dve godine svako deseto radno mesto u svetu biće upražnjeno

SrbijaVesti

23.1.2023 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U naredne dve godine svako deseto radno mesto u svetu biće upražnjeno U naredne dve godine svako deseto radno mesto u svetu biće upražnjeno
Kompanije u svetu će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage, pa se prognozira da će svako... U naredne dve godine svako deseto radno mesto u svetu biće upražnjeno

Kompanije u svetu će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage, pa se prognozira da će svako deseto radno mesto ostati nepopunjeno, a 93 odsto kompanija planira da manjak radnika nadomesti povećanjem opsega posla trenutnim radnicima, rezultati su novog istraživanja međunarodne konsultantske kuće Horvat (Horvath).

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu evra, a trećina ima više od 5.000 zaposlenih, pokazalo je da će doći i do porasta cene rada od 16 odsto.

Studija je potvrdila da su rastući troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih veština zaposlenih, kao i nemogućnost popunjavanja radnih mesta na vreme, među najvećim izazovima sa kojima će se kompanije suočavati i u narednom periodu.

Predstavnik konsultantske kuće Horvat Robert Ćuzela-Piljac objasnio je da se očekuje da će to izazvati povećanje obima posla za postojeću radnu snagu, rast cena rada, usporavanje implementacije novih poslovnih rešenja unutar kompanija, ali i veću tražnju za određenim setom veština kod zaposlenih.

Sastanak, razgovor
Foto: Unsplash.com

„Iako se često naglašava nedostatak zaposlenih sa određenim tehničkim veštinama, poput programera ili radnika u oblasti građevinarstva ili turizma, naše istraživanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaju ‘soft skills’. Reč je o veštinama koja se tiču interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra saradnja i pronalazak rešenja. Slede poslovne veštine, kao što su razumevanje poslovanja kompanije i primena digitalnih rešenja, a na kraju i funkcionalne veštine, poput razumevanja procesa, poznavanja IT sistema i analitičnosti“, objasnio je Ćuzela-Piljac.

Uzrok otežanog dolaska do zaposlenih 76 odsto menadžera vidi u oštroj globalnoj i regionalnoj konkurenciji, skoro polovina ispitanika navodi demografske promene, dok pet odsto njih smatra kako njihova kompanija plaća znatno manje od konkurencije.

„Kako bi kompanije zadržale kvalitetne kadrove i privukle nove, nužno je ponuditi jasne mogućnosti daljeg usavršavanja i napredovanja, kao i skratiti sam proces selekcije zaposlenih. Tu je vrlo važna uloga odeljenja ljudskih resursa, koje bi trebalo da promišlja i postupa strateški, kao i da uzima u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao održiv rast poslovanja“, istakao je Ćuzela-Piljac.

On je dodao da je jačanje atraktivnosti poslodavca, kroz unapređenje internih procesa i razvoj kvalitetnih digitalnih rešenja, još jedan od načina za privlačenje kvalitetnih kadrova.

 • BRANA19

  24.1.2023 #1 Author

  Zalosno stvarno…

  Odgovori

 • Coka13

  27.1.2023 #2 Author

  Više nije ono „Ako nećeš ti, ima ko hoće“? Izgleda se lagano menjaju stvari.

  Odgovori

 • Tina

  29.1.2023 #3 Author

  Ko tacno zna sta ce biti. Uvek postoje pretpostavke

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.2.2023 #4 Author

  I statistike umeju da pogrese. Ko zna kako ce biti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.