Povećanje prenisko za radnike suočene sa inflacijom

U Nemačkoj se očekuje rast minimalne zarade

EUVesti

27.6.2023 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Nemačkoj se očekuje rast minimalne zarade U Nemačkoj se očekuje rast minimalne zarade
Prema novim preporukama Nacionalne komisije za minimalnu zaradu, nemačka vlada bi 1. januara 2024. godine trebalo da podigne minimalnu satnicu sa 12 na 12,41... U Nemačkoj se očekuje rast minimalne zarade

Prema novim preporukama Nacionalne komisije za minimalnu zaradu, nemačka vlada bi 1. januara 2024. godine trebalo da podigne minimalnu satnicu sa 12 na 12,41 evra. Godinu dana kasnije, očekivalo se da će satnica ponovo porasti za 41 cent. Preporuke komisije gotovo uvek ratifikuje Vlada Nemačke kao zakon.

„Odluka dolazi u vreme slabog ekonomskog rasta i stalno visoke inflacije u Nemačkoj, što predstavlja velike izazove za kompanije i zaposlene“, napisala je Komisija za minimalnu platu u svojoj odluci, piše SEEbiz, a prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Predstavnici radnika u komisiji usprotivili su se ovakvom povećanju minimalne zarade jer smatraju da je ona preniska za radnike suočene sa visokom inflacijom.

Član Nemačke konfederacije sindikata (DGB) Stefan Kercel (Stefan Körzell), koji je i član Komisije za minimalnu zaradu, ocenio je u utorak u Berlinu da bi nominalno povećanje od 41 cent zbog visoke inflacije zapravo značilo enormno smanjenje plata za oko šest miliona radnika sa minimalnim primanjima.

Kercel je objasnio da su predstavnici radnika tražili povećanje na najmanje 13,50 evra, ali su predstavnici poslodavaca i predsednica komisije Kristijane Šenefeld (Christiane Schönefeld) njihov predlog odbili.

Nemačka je prvi put uvela zakonsku minimalnu zaradu 2015. godine. U početku je iznosila 8,50 evra po satu, ali je od tada porasla nekoliko puta. Od 1. oktobra 2022. minimalna bruto zarada po satu iznosi 12 evra.

Oktobarsko povećanje plata sa 10,45 na 12 evra jedno je od ključnih predizbornih obećanja kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...