Indeks S&P 500 na putu da zabeleži najveći gubitak od 1970. godine

U Njujorku vrednost akcija pada drugi dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

29.6.2022 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Njujorku vrednost akcija pada drugi dan zaredom U Njujorku vrednost akcija pada drugi dan zaredom
Wall Street beleži oštar pad drugi dan zaredom jer su ulagače obeshrabrili loši podaci o poverenju potrošača, što je ponovo probudilo strah od recesije.... U Njujorku vrednost akcija pada drugi dan zaredom

Wall Street beleži oštar pad drugi dan zaredom jer su ulagače obeshrabrili loši podaci o poverenju potrošača, što je ponovo probudilo strah od recesije.

Dow Jones je niži 1,56 odsto, na 30.946 bodova, dok je S&P 500 pao 2,01 odsto na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 2,98 odsto na 11.181 bod, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su pale, a porasle su samo u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte.

Nasdaq se našao pod najvećim pritiskom zbog znatnog pada cena akcije tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

„Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o poverenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom akcija“, objasnio je predsednik u kompaniji Chase Investment Counsel Peter Tuz.

Izveštaj organizacije Conference Board pokazao je da je indeks poverenja potrošača pao na najniži nivo od februara prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dostigli najpesimističniji nivo u skoro deset godina.

To znači da bi ubuduće mogla oslabiti potrošnja, najvažniji pokretač rasta američke ekonomije. Zbog toga su ponovo oživela strahovanja od recesije.

„U jednom trenutku agresivna rasprodaja će prestati, ali ne čini se da će to biti tako skoro“, kazao je Tim Griski (Tim Ghriskey) strateg u kompaniji Ingalls & Snyder.

Prošle sedmice berzanski indeksi na najvećoj svetskoj berzi snažno su porasli, što je podstaklo nadu ulagača da je rasprodaja deonica završena. Ipak, čini se da je to bila samo korekcija cena, nakon njihova oštrog pada prethodnih meseci.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a očekivanja nisu baš optimistična.

Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju. Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno.

Do kraja drugog kvartala preostalo je još samo par dana, a sva tri najvažnija indeksa na putu su da zabeleže gubitke drugi kvartal zaredom, što nije zabeleženo od 2015. godine.

Pritom je S&P 500 indeks na putu da zabeleži najveći gubitak u prvom polugodištu još od 1970. godine.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,9 odsto, na 7.323 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 odsto na 13.231 bod, a pariski CAC 0,64 odsto na 6.086 bodova.

  • Dzebac

    29.6.2022 #1 Author

    Amerika polako ali sigurno propada, videcemo sta ce biti za par dana

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.6.2022 #2 Author

    Polako idu u sunovrat…

    Odgovori

  • VANJA

    29.6.2022 #3 Author

    I oni polako gube na svim poljima!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...