Stoxx 600 i dalje 14 odsto niži u odnosu na prošlu godinu

Evropski berzanski indeksi beleže rast

BerzaNovac

27.6.2022 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Evropski berzanski indeksi beleže rast Evropski berzanski indeksi beleže rast
Evropske akcije su ovu nedelju započele sa višim vrednostima, nakon oporavka na američkim berzama do koga je dovelo preispitivanje trgovaca do koje mere će... Evropski berzanski indeksi beleže rast

Evropske akcije su ovu nedelju započele sa višim vrednostima, nakon oporavka na američkim berzama do koga je dovelo preispitivanje trgovaca do koje mere će usporavanje rasta uticati na planove centralnih banaka da agresivno podižu kamatne stope.

Evropski regionalni Stoxx 600 indeks porastao je 1,2 odsto na jutarnjem trgovanju, prateći tako svoj prošlonedeljni rast, piše Financial Times.

Ipak, ovaj indeks ostaje za 14 odsto niži u odnosu na isti period prošle godine. Londonski FTSE 100 indeks porastao je za 0,6 odsto, dok je frankfurtski Dax viši za 0,9 odsto.

Rizici da dođe do kontrakcije američke i evropskih ekonomija su oštro porasli nakon rusko-ukrajinskog sukoba, koji je doveo do opšteg povećanja cena, tvrde ekonomisti koje je intervjuisao FT.

Prošle nedelje sveobuhvatne analize poslovanja su ukazale na to da kompanije već trpe štetu uzrokovanu “zategnutim” finansijskim uslovima, a slabljenje potražnje navodi na špekulacije da bi recesija mogla navesti centralne banke da odustanu od agresivnog podizanja kamatnih stopa.

Tagovi
AKCIJE BERZA EU

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...