Nemačka kompanija planira da zaposli oko 2.000 radnika

U Novoj Pazovi se otvara fabrika za remont avio-motora

BiznisInvesticijeNovacSrbijaVesti

7.10.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Novoj Pazovi se otvara fabrika za remont avio-motora U Novoj Pazovi se otvara fabrika za remont avio-motora
U Novu Pazovu stiže nemačka kompanija za remont avio-motora, MTU Aero Engines. Investicija je vredna 100 miliona evra. U prvoj fazi biće zaposleno nešto... U Novoj Pazovi se otvara fabrika za remont avio-motora

U Novu Pazovu stiže nemačka kompanija za remont avio-motora, MTU Aero Engines. Investicija je vredna 100 miliona evra. U prvoj fazi biće zaposleno nešto više od 500 ljudi, a ukupno je planirano do 2.000 radnih mesta za stručnjake iz te visokotehnološke industrije.

Platu veću i do tri puta od prosečne i uslove rada kao u svim ograncima MTU grupacije, najavili su zvaničnici pre tri godine, prilikom polaganja kamena temeljca za novu fabriku.

Nekada su se u Trsteniku pravili delovi za Boeing, slična proizvodnja bila je u Pančevu. Prestankom postojanja Jugoslavije, Srbija je napustila grupu zemalja koje su imale avio klaster. MTU otvara vrata povratku naše zemlje u mrežu evropske i svetske avio-industrije, izveštava RTS.

„Kad god nas je neko pitao zašto smo došli u Srbiju, mogu sa 100 odsto sigurnosti da kažem da je ovo izuzetno okruženje za investicije, i da može da se nađe mnogo posvećenih ljudi ovde i poslednje, ali ne manje važno, tu je ogromna podrška srpske vlade koja je spremna za saradnju sa investitorima. Sve što nam je obećano u startu, 2019. i dogovori koje smo postigli tada sa vladom Srbije, sve je ispoštovano i ispunjeno“, kaže Rajner Beker (Rainer Becker), direktor MTU Srbije.

U predviđenom roku izgrađen je objekat veličine 37.000 kvadratnih metara, čiji je kapacitet 400.000 sati remonta godišnje. Osnovna delatnost MTU je popravka i održavanje letelica i svemirskih letelica. Bave se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore komercijalnih i vojnih aviona, i jedan je od tri najbolja pružaoca usluga održavanja motora komercijalnih aviona i industrijskih plinskih turbina.

„Svaka avio-kompanija sa kojom radimo u celoj MTU grupi, svi ti delovi aviona koji treba da budu popravljeni, rastavljeni na sitne delove, dolaziće na popravku u Srbiju. To je dobra i definisana osnova za razvoj poslovanja ovde“, navodi Beker.

Foto: Unsplash.com

Za decembar je najavljena prva popravka delova motora za avione koje će se raditi u našoj zemlji. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora kojima upravljaju nemačke oružane snage. MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa motora V2500 koji se nalazi u airbus-u A320.

Nemačka kompanija zaposliće veliki broj radnika

Pošto se radi o visokotehnološkoj industriji, obrazovanje igra ključnu ulogu u zaposlenju, ono je zagarantovano inženjerima, onima sa srednjom tehničkom školom i sa vazduhoplovne akademije.

„Mi zapošljavamo veliki broj inženjera, operatera, to je sve tehničko osoblje, ono što nama jeste važno i što jeste neophodan uslov je jedan visok nivo kvalifikacija“, navodi Žaklina Teofilović, direktorka sektora za ljudske resurse MTU Srbije.

Ukazuje da ulažu dosta u dualno obrazovanje, te da sledeće godine počinju sa praktičnim treninzima za učenike tehničke škole i vazduhoplovne akademije.

„Imamo primer jednog kolege, koji je 20 godina živeo u Kanadi, a onda se vratio u Srbiju i prepoznao MTU kao mesto gde može da razvija svoju karijeru i da radi“, navodi Teofilović.

Iz kompanije poručuju da im je bitno povezivanje sa lokalnom zajednicom. Trećina trenutno zaposlenih je iz Stare Pazove. Uslovi za rad biće identični onima koji su u svim ograncima MTU grupe. Jedna od prednosti je, ističu iz kompanije, vrtić, ne samo za decu zaposlenih, nego za svu decu iz okoline.

  • TATJANA

    7.10.2022 #1 Author

    Ovo je dobra vest

    Odgovori

  • goca87

    7.10.2022 #2 Author

    Lepe vesti… Nova radna mesta…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.10.2022 #3 Author

    Bilo bi lepo da se otvaraju radna mesta i za visoko kvalifikovane radnike da ne budu samo radna mesta da minimalcem.

    Odgovori

  • VERA

    9.10.2022 #4 Author

    Odlične vesti, zaista.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...