Iz godine u godinu u Srbiji se traži garažno mesto više

U zavisnosti od vrste i lokacije cene garaža idu i do 30.000 evra

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

13.9.2021 13:34 Autor: Marija Jovanović 0

U zavisnosti od vrste i lokacije cene garaža idu i do 30.000 evra U zavisnosti od vrste i lokacije cene garaža idu i do 30.000 evra
Tokom avgusta 2021. godine u Srbiji je zaključeno 13.352 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na isti mesec... U zavisnosti od vrste i lokacije cene garaža idu i do 30.000 evra

Tokom avgusta 2021. godine u Srbiji je zaključeno 13.352 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, a u poređenju sa avgustom 2019. godine povećanje od 22,6 odsto.

Prometovano je ukupno 14.584 nepokretnosti, od čega 5.513 zemljišta, 3.803 objekata i 5.268 posebnih delova objekata, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.  

Kada je reč o vrstama nepokretnosti, najveće učešće u prometu i dalje imaju stanovi. U Srbiji je tokom proteklog meseca prodato 3.976 stanova, što je za oko 300 više u odnosu na isti period prošle godine.

Zanimljivo je da potražnja za garažnim mestom raste iz godine u godinu. Tako je u avgustu prodato 1.039 garaža, dok je u istom mesecu prošle godine prometovano 819, a 2019. godine tek 677 garažnih mesta.  

Suštinski problem i razlog zbog kog u Srbiji vlada veća potražnja za garažama je veliki broj automobila i sistemski nerešen parking, smatra agent i vlasnik agencije za prodaju nekretnina Kaća Lazarević.

“Prema svojim potrebama ljudi danas nemaju po jedan, već uglavnom po dva automobila. U većini slučajeva moraju da reše pitanje parkiranja tamo gde stanuju, uzimaju stanove na kredit zajedno sa garažnim mestom bez obzira da li je lokacija skupa ili ne. I uz jeftinije stanove prodaju se garažna mesta jer investitori po zakonu imaju obavezu da sagrade koliko stanova toliko parking mesta. U zavisnosti od lokacije i vrste garažnog mesta – da li je u pitanju platforma, auto-lift i slično, cene se kreću od 7.000 do 30.000 evra”, kaže Lazarević za naš portal.

Građani se najčešće zadužuju da bi kupili stan i garažno mesto

Količina novca na tržištu u avgustu iznosila je 457,5 miliona evra. Dominantan način plaćanja bio je gotovinski – u 86 odsto realizovanih prometa.

“Posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u avgustu iznosilo 29 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata. Sa druge strane, zemljište se u 99 odsto prometa plaćalo gotovinom“, navode u RGZ.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U Srbiji je u avgustu 33 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima. Po regionima, najviše su se iz kredita plaćali stanovi u Beogradu – 44 odsto, na drugom mestu je Vojvodina sa 30 odsto, zatim Južna i istočna Srbija sa 26 odsto, a najmanji udeo kreditnog finansiranja stanova bio je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji – 21 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...