UBRZAN RAST BROJA OBOLELIH U SVETU U Španiji najviše novozaraženih još od maja

SvetVesti

16.7.2020 10:52 Autor: Ljiljana Begović 0

UBRZAN RAST BROJA OBOLELIH U SVETU U Španiji najviše novozaraženih još od maja UBRZAN RAST BROJA OBOLELIH U SVETU U Španiji najviše novozaraženih još od maja
U svetu je korona virusom zaraženo  više od 13,7 miliona ljudi, dok je više od 587.000 osoba umrlo od posledica infekcije Covid- 19. Zemlje... UBRZAN RAST BROJA OBOLELIH U SVETU U Španiji najviše novozaraženih još od maja

U svetu je korona virusom zaraženo  više od 13,7 miliona ljudi, dok je više od 587.000 osoba umrlo od posledica infekcije Covid- 19. Zemlje koje su najpogođenije epidemijom kao što su SAD i Indija i dalje beleže rekordne brojeve novoobolelih.

SAD i dalje prednjače po broju obolelih, za protekla 24 sata čak 71.750 potvrđenih slučajeva korona virusa. Procenjuje se da je 5,4 miliona ljudi izgubilo zdravstveno osiguranje između februara i maja ove godine u SAD nakon gubitka posla zbog pandemije korona virusa. Posebno su pogođeni nezaposleni radnici koji žive u Teksasu, Floridi i Severnoj Karolini. Do sada je u SAD od početka epidemije registrovano 3,616,827 slučajeva, preminulo je više od 140 hiljada ljudi.         

Foto: Tanjug/AP

Dnevni porast zaraženih u Indiji je sve veći – skoro pet dana zaredom zabeležen je rekordan broj novoobolelih koji se, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, kreće od 27.000 do 29.000. Indija, sa više od 900.000 potvrđenih slučajeva i 24.000 preminulih, je treća država u svetu po broju zaraženih korona virusom, nakon SAD i Brazila.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro ponovo je pozitivan na Covid-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je broj žrtava Covid-19 u Latinskoj Americi premašio brojku od 150.000, kao i da se vrh epidemije u tom delu sveta očekuje sledećeg meseca, izvestio je BBC. Najteže pogođen je Brazil sa skoro 2 miliona obolelih i 75.00 preminulih i drugi je u svetu posle SAD po broju žrtava smrtonosnog virusa. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) ponovo je pozitivan na Covid-19, ali se oseća dobro, objavio je na Twitteru.

U Peruu, gde je potvrđeno skoro 340.000 obolelih, imenovan je novi ministar zdravlja koji bi trebalo da se izbori sa epidemijom. Velika borba sa bolešću vodi se i u Meksiku i Čileu.

Foto: Tanjug/AP

Španija i Nemačka ponovo beleže porast broja obolelih

U Španiji je tokom posednja 24 sata potvrđeno 390 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći dnevni porast od 22. maja. Najviše novozaraženih je u severoističnoj pokrajini Aragon i u Kataloniji. Ministar zdravlja rekao je da je u zemlji identifikovano 171 manje žarište, od kojih je 120 aktivno. Od početka epidemije u toj zemlji su zabeležena 257.494 slučaja zaraze, a preminulo je 28.413 ljudi.

Broj potvrđenih slučajeva u Nemačkoj porastao je za 534. Ukupno je zaraženo, prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koh, 200.260 ljudi, navodi agencija Reuters, prenosi Tanjug. U poslednja 24 sata preminulo je još sedam osoba.

Foto: Tanjug/AP

Rusija u avgustu počinje masovnu proizvodnja vakcina

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv korona virusa koju je razvio Institut „Gamalej“, a kako je najavio direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev, do kraja godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza.

Prema rečima Dmitrijeva, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu, koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još potrebno da se ispita njena bezbednost.

 Dimitrijev smatra da uspeh lečenja virusa korona ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine i upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina. Taj proces se, kako kaže, može ubrzati uklanjanjem nekakvih birokratskih prepreka, ali ni tu ne treba brzati, jer je i ta birokratija, koja postoji godinama i decenijama, opravdana, prenosi Tanjug. Najvažnije je, ističe virusolog, da vakcina bude efikasna i da nema neželjene efekte. Samo u Rusiji radi se na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv virusa korona pokazali su svoju efikasnost.

Osim u Rusiji, vakcina protiv Covid-19 se ispituje i u SAD, Kini, Japanu, Singapuru i u nekoliko evropskih zemalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...