Jedino je sojino zrno zabeležilo rast vrednosti

Uprkos daljem padu cene pšenice, povećan promet na Produktnoj berzi

AgrobiznisBerzaSrbijaVesti

28.4.2023 15:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uprkos daljem padu cene pšenice, povećan promet na Produktnoj berzi Uprkos daljem padu cene pšenice, povećan promet na Produktnoj berzi
Tokom protekle nedelje na robno-berzanskom tržištu zabeležena je povećana aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje. Iako je obim prometa za... Uprkos daljem padu cene pšenice, povećan promet na Produktnoj berzi

Tokom protekle nedelje na robno-berzanskom tržištu zabeležena je povećana aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje. Iako je obim prometa za 32 odsto veći u odnosu na podatak iz prethodnih sedam dana, na tržištu žitarica bio je prisutan negativan cenovni trend.

Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.225 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 63.138.000 dinara.

Sa 70 odsto u ukupnom nedeljnom prometu, pšenica je zauzela primat u trgovanju. Tražnja izvoznika i trgovaca bila je usmerena na pšenicu sa proteinom 11-11,5 odsto, dok su mlinari tražili pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta (14-15 odsto proteina).

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 22,50 do 26,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 24,00 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,81 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Kada je reč o kukuruzu, početak radne nedelje obeležile su ponude na cenovnom nivou od 23,50 do 24,00 din/kg bez PDV-a, dok je tražnja bila izražena na nivou od 23,00 din/kg bez PDV-a. Cenovni spred bio je prisutan i u narednim danima, a razlika u kvalitetu ponuđene i tražene robe dodatno je otežavala zaključenje berzanskih ugovora, piše u izveštaju s Produktne berze.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,60 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 23,47 din/kg bez PDV-a (25,81 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 1,06 odsto.

Tražnje za sojinim zrnom od 57,00 din/kg bez PDV-a, početkom nedelje, nisu rezultirale dogovorom o trgovini. Dalje tražnje su bile na višem cenovnom nivou, što je rezultiralo zaključenjem ugovora. Sojino zrno prometovano je po jedinstvenoj ceni od 58,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na poslednji upoređujući podatak, cena sojinog zrna beleži rast od 3,11 odsto.

  • IV

    30.4.2023 #1 Author

    Uvek je tako bilo, na štetu poljoprivrednika.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...