Kako bi postale pristupačnije svim građanima

Uskoro novi dizajn evro novčanica

BankeEUNovacU fokusuVesti

7.12.2021 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uskoro novi dizajn evro novčanica Uskoro novi dizajn evro novčanica
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagard) zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do... Uskoro novi dizajn evro novčanica

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagard) zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute.

Trenutno se na novčanicama evra nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura, prenosi Jutarnji.

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila smrt fizičkog novca. Lagard je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

„Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Europe, pogotovo u vremenima krize, a još su uvek izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih skupina i kultura“, rekla je ona.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi novčanica evra različitih moneta koje vrede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu, piše Jutarnji.

Centralne banke zemalja evrozone prestale su 2019. godine da izdaju novčanice od 500 evra jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...