PROCENE GLOBALNOG RASTA OECD

Uspešna vakcinacija i paketi pomoći podstiču rast svetske ekonomije

AnalizaSvetU fokusuVesti

10.3.2021 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uspešna vakcinacija i paketi pomoći podstiču rast svetske ekonomije Uspešna vakcinacija i paketi pomoći podstiču rast svetske ekonomije
Organizacija za ekonomsku saradnju I razvoj (OECD) objavila je procenu da će globalna ekonomija u ovoj godini porasti za 5,6 odsto, a za 2022.... Uspešna vakcinacija i paketi pomoći podstiču rast svetske ekonomije

Organizacija za ekonomsku saradnju I razvoj (OECD) objavila je procenu da će globalna ekonomija u ovoj godini porasti za 5,6 odsto, a za 2022. je projektovan rast od četiri odsto.

To su znatno bolje procene u odnosu na početak decembra prošle godine, kada je prognoza privrednog rasta u ovoj godini bila 4,2 odsto, odnosno 3,7 procenata za 2022. Bolje procene su obrazložene ubrzanom vakcinacijom u pojedinim zemljama, kao I novim velikim paketom državne pomoći u SAD.

Ipak, u OECD upozoravaju na izražene rizike, pre svega u vezi sa brzinom vakcinacije I ukidanjem ograničenja odnosno sa kontrolom novih mutacija korona virusa.

U OECD ističu da vakcinacija posebno sporo ide u Evropi, što povećava opasnost da podsticaji za privredu završe na štednim računima građana.

Kako se procenjuje, privreda Evrozone mogla bi ove godine da poraste za 3,8 odsto, a u narednoj godini za 3,9 procenata.

Najsnažniji rast u ovoj godini trebalo bi da imaju Francuska i Španija, po stopi od 5,9 odnosno 5,7 odsto, a najslabiji Nemačka – 3 procenta. Za Italiju se procenjuje rast od 4,1 odsto u 2021.

OECD procenjuje da će se globalni bruto domaći proizvod vratiti na pretpandemijski nivo sredinom ove godine, ali uz velike razlike među pojedinim zemljama.

Foto: Pixabay.com

Posebno se ističe da će novi američki paket podsticaja vredan 1.900 milijardi dolara, značajno uticati i na privredni rast globalne ekonomije i povećati stopu rasta za jedan procentni bod.

Prema procenama OECD, američka ekonomija će u ovoj godini zabeležiti rast od 6,5 odsto a u narednoj od četiri procenta. U decembru je projekcija bila upola manja, dok je za 2022. za najveću svetsku ekonomiju bio predviđen rast od 3,5 odsto.

Kako se navodi, novi paket pomoći bi mogao da podstakne otvaranje tri miliona radnih mesta u SAD, ali i da podigne stopu inflacije u proseku za 0,75 procentnih poena u prve dve godine.

Ovaj paket će podstaći i rast najvećih američkih trgovinskih partnera, pa će tako podići stopu privrednog rasta Kanade i Meksika za 0,5 do jedan procentni poen. Na rast ekonomija Evrozone i Kine uticaće sa 0,25 do 0,5 procentnih poena.

OECD za Kinu predviđa stopu rasta od 7,8 odsto u ovoj godini, a u 2022. trebalo bi se spustiti na 4,9 odsto. Od velikih ekonomija, najveći rast trebalo bi u ovoj godini da ostvari Indija, i to za 12,6 odsto, a u 2022. stopa rasta trebalo bi biti otprilike upola niža, pokazuju prognoze OECD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...