investitori oprezni zbog novog rasta cena nafte, u iščekivanju izveštaja o potrošnji u SAD

Usporavanje na Wall Streetu posle dobrog početka nedelje

NovacSvetVesti

9.6.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Usporavanje na Wall Streetu posle dobrog početka nedelje Usporavanje na Wall Streetu posle dobrog početka nedelje
Na Wall Streetu su u noći između srede i četvrtka po evropskom vremenu cene akcija pale, izgubivši deo dobitaka od prethodna dva dana, jer... Usporavanje na Wall Streetu posle dobrog početka nedelje

Na Wall Streetu su u noći između srede i četvrtka po evropskom vremenu cene akcija pale, izgubivši deo dobitaka od prethodna dva dana, jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

Dow Jones je skliznuo 0,81 odsto na 32.910 bodova, dok je S&P 500 pao 1,08 odsto na 4.115 poena, a Nasdaq indeks 0,73 odsto na 12.086 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jedino je energetski zabeležio rast, jer su porasle cene nafte, pri čemu je na londonskom tržištu cena barela dostigla najvišu vrednost u 13 nedelja, čak 123 dolara, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

A kako je rast cena energenata poslednjih meseci jedan od najvažnijih razloga rasta inflacije u svetu, ulagači se plaše da će inflacija ostati povišena duže vremena nego što se očekivalo. To bi moglo navesti američku i druge najveće centralne banke u svetu na agresivno povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su se prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice probili iznad psihološki važne granice od tri odsto, što je negativno uticalo na tržište akcija.

„Rast prinosa na desetogodišnje obveznice iznad tri odsto verovatno je jedan od razloga pada cena akcija. To je nivo na koji su ulagači fokusirani, jer predstavlja povećanje kamata i odraz je inflacije i nestabilnosti na tržištu“, rekao je portfolio menadžer u firmi Dakota Wealth, Robert Pavlik.

A kako se kreće inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pokazaće izveštaj o potrošačkim cenama u maju. Videće se jesu li inflatorni pritisci već dostigli vrhunac, pa lagano popuštaju, ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših vrednosti u 40 godina.

Zbog tako visoke inflacije Federalne rezerve su od marta povećale kamate 0,75 procentnih poena, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Očekuje se da će u junu ili julu, a moguće i u septembru, Fed dodatno povećati kamate za po 0,5 procentnih poena, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posledica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svetu.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.593 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 odsto na 14.445 poena, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.448 bodova.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa to kod njih stalno varira..

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #2 Author

    Ovako ce biti dok se stanje ne stabilizuje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...