Komšije usklađuju zakonodavstvo sa evropskom direktivom

Veće privilegije za tate u Hrvatskoj, u Srbiji se i dalje čeka na regulisanje prava svih majki

AnalizaRegionU fokusuVesti

27.7.2022 14:04 Autor: Ljiljana Begović 1

Veće privilegije za tate u Hrvatskoj, u Srbiji se i dalje čeka na regulisanje prava svih majki Veće privilegije za tate u Hrvatskoj, u Srbiji se i dalje čeka na regulisanje prava svih majki
Zaposleni ili samozaposleni očevi u Hrvatskoj imaće od 1. avgusta pravo na 10 radnih dana plaćenog roditeljskog odsustva nakon rođenja deteta. U slučaju blizanaca... Veće privilegije za tate u Hrvatskoj, u Srbiji se i dalje čeka na regulisanje prava svih majki

Zaposleni ili samozaposleni očevi u Hrvatskoj imaće od 1. avgusta pravo na 10 radnih dana plaćenog roditeljskog odsustva nakon rođenja deteta. U slučaju blizanaca ili trojki otac će imati pravo da iskoristi 15 radnih dana. Odsustvo se može koristiti bilo kada pre nego što dete napuni šest meseci, nezavisno je od bilo kog potencijalnog roditeljskog prava koje koristi majka i ne može se preneti na drugu osobu.

Za vreme korišćenja roditeljskog odsustva otac ima pravo na naknadu zarade koja će obično biti jednaka njegovoj prosečnoj zaradi u prethodnih šest meseci, piše Nova ekonomija pozivajući se na podatke međunarodne kompanije za korporativno pravo CMS Law.

Ovi amandmani deo su poslednjih izmena Zakona o porodiljskom i roditeljskom izdržavanju koji reguliše pravo roditelja i staratelja na odsustvo i finansijsku podršku. Ovim izmenama hrvatsko zakonodavstvo se uskladilo sa evropskom direktivom o usklađivanju roditeljstva i rada. Očekuje se da će izmene zakona doprineti povećanju nataliteta i socijalnog statusa porodica.

Kada je reč o Srbiji i pravima očeva koji su zaposleni, osnivač udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da pravo na odsustvo novoopečenih tata pre svega zavisi u kakvom je radnom odnosu majka.

Majke koje imaju takozvani „stalan posao“ i ugovor o radu mogu na partnere preneti period nege deteta.

“Nažalost, mali procenat očeva koristi tu mogućnost. Najčešći razlog, pored prilično konzervativnog vaspitanja, jeste to što muškarci imaju viša primanja, pa porodice sagledavaju celokupnu ekonomsku računicu. Majke koje imaju fleksibilne ugovore nemaju mogućnost da period nege deteta prenesu na partnera jer oni jednostavno nemaju pravo na porodiljsko i negu deteta, već se njihove naknade tretiraju kao ostale naknade. Isto je i sa preduzetnicama porodiljama kojima bi ova mera mnogo značila jer osim brige o novom životu one brinu i o opstanku biznisa”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Rawpixel

U slučaju da majka napusti dete ili premine, očevi imaju ista prava na odsustvo radi nege detata kao i majke.

“Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je to pitanje uredio tako da očevi u takvim izuzetnim slučajevima imaju ista prava kao i majke”, kaže Macura.

Međutim, sagledavajući opštu sliku i pomake koje u svojim zakonima prave mnoge evropske zemlje kada su prava očeva u pitanju, u Srbiji je i dalje glavni problem urediti prava svih zaposlenih majki.

“Postoje najmanje dve inicijative da se očevima u Srbiji daju veća prava na odsustvo radi nege deteta koje je pokrenulo naše udruženje Mame su zakon. Glasnija je svakako ona koja se odnosi na porodilje koje samostalno obavljaju delatnost, odnosno preduzetnice, jer njima to mnogo znači. Jako je teško biti odsutan iz privatnog posla godinu dana i očekivati da će posao uprkos tome opstati i nakon povratka se vratiti na stare pozicije, da će klijenti čekati i slično”, ističe Macura.

Druga inicijativa se odnosi na žene sa fleksibilnim ugovorima. Srbija se obavezala i prema sprovođenju evropskih integracija da će se ovo pitanje rešiti.

“U oba slučaja zaključak je isti – da bi naši muškarci mogli da koriste pravo odsustva sa posla radi nege deteta najpre se to pravo mora omogućiti svim majkama, a ne samo onima koje imaju ugovor o radu. Samo tako bi se to pravo prenelo sa majki na očeve koji to žele ili ukoliko to postane obaveza kao što je slučaj u nekim državama članicama Evropske unije”, zaključuje osnivačica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Predlog olakšica za porodilje

Institut za razvoj i inovacije predložio je olakšice za žene nakon porođaja, po kome bi država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje, u iznosima od 65, 55 i 50 odsto tokom godina, opadajuće. Kada mama dobije bebu biće subvencionisani doprinosi u prvoj godini 65 procenata, u drugoj 60 odsto.

Macura je naglasila da udruženje „Mame su zakon“ već duže govori o tome da bi trebalo da se smanji jaz između poslodavca i zaposlene.

„Upravo zato što poslodavci imaju bojazan kako će organizovati poslovanje kad se žene vrate na posao. Žene najčešće odsustvuju od posla kada je u pitanju briga o deci i porodici uopšte. Gajimo nadu da postoji mogućnost da se 200. deo budžeta odvoji za jednu ovakvu meru. Osim povećanja zaposlenosti, kao jednog nusproizvoda same mere, dovešće i do toga da sami biznisi lakše opstaju, a možda će se ova mera proširiti i na neke druge kategorije“, ukazala je ona.

  • TEA02

    4.8.2022 #1 Author

    Nadam se da ce se to pitanje uskoro i resiti

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #2 Author

    Kod nas ni majke nemaju mnoga prava,a o ocevi se i ne spominju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...