Osnivanje novog regulatornog tela i pružanje prostora za konkurenciju

Velika četvorka računovodstvenih kompanija pod pritiskom britanskih vlasti

NovacVesti

31.5.2022 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika četvorka računovodstvenih kompanija pod pritiskom britanskih vlasti Velika četvorka računovodstvenih kompanija pod pritiskom britanskih vlasti
Velika Britanija će sprovesti sveobuhvatne reforme sa ciljem da zauzda dominaciju računovodstvenih firmi takozvane Velike četvorke (EY, KPMG, PwC, Deloitte), u pokušaju da „pospremi“... Velika četvorka računovodstvenih kompanija pod pritiskom britanskih vlasti

Velika Britanija će sprovesti sveobuhvatne reforme sa ciljem da zauzda dominaciju računovodstvenih firmi takozvane Velike četvorke (EY, KPMG, PwC, Deloitte), u pokušaju da „pospremi“ sektor nakon niza skandala visokog profila.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je u utorak da će zameniti sektorskog regulatora, Savet za finansijsko izveštavanje, novim nadzornim organom koji će dobiti stroža ovlašćenja za sprovođenje i koji će biti finansiran iz nameta koje ostvaruje industrija.

Reforme se dešavaju pošto su vlada i industrija obećali da će poboljšati kvalitet revizija nakon niza prošlih skandala kao što je kolaps kompanije Carillion 2018. godine i neuspeh BHS-a 2016. godine. Svi glavni revizori su tada prihvatili potrebu za promenom revizije i restrukturirali svoje revizorske prakse, piše Bloomberg.

Novo državno telo za reviziju, izveštavanje i upravljanje će takođe imati mogućnost da odredi velike privatne kompanije kao „subjekte od javnog interesa“ kako bi osiguralo da budu transparentnije sa investitorima. Kompanije sa indeksa FTSE 350 će takođe morati da sprovedu neke od svojih revizija sa firmama koje ne spadaju u Veliku četvorku kako bi pomogli u negovanju veće konkurencije.

KPMG je kažnjen sa preko 14 miliona funti (17,7 miliona dolara) zbog nedoličnog ponašanja na velikom poslu koji je obavio za Carillion i kompaniju za pružanje podataka Regenersis. Ova kompanija se suočava sa stalnim kritikama zbog kvaliteta svog rada. Ranije je kažnjena milionima funti zbog loših revizija kompanija uključujući Conviviality, Silentnight Group i Ted Baker.

Administratori NMC Healtha tužili su EY u Velikoj Britaniji zbog tvrdnji o nemarnoj reviziji u trajanju od šest godina. Deloitte je kažnjen sa 15 miliona funti zbog revizije Autonomy Corp., a PwC je pod istragom od strane regulatora za Greensill Capital i Wyelands Bank.

„Radi se o pokušaju da smanjimo rizik koliko god možemo – ovih velikih neočekivanih kolapsa kao što su slučajevi kompanija Carillion i BHS“, rekao je Martin Kalanan (Martin Callanan), ministar za korporativnu odgovornost. „Takođe želimo da ojačamo reputaciju Ujedinjenog Kraljevstva kod investitora koji se oslanjaju na informacije o zdravlju ovih kompanija, a takođe se radi o pokušaju da se vrati poverenje javnosti u veliki biznis kroz transparentnost i odgovornost za ljude koji vode i ljude koji vrše reviziju ovih preduzeća”, napomenuo je Kalanan za Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...