VELIKA OČEKIVANJA I ZATIŠJE NA BERZAMA Vakcina kao božićni poklon za investitore

BerzaNovacSvetVesti

2.12.2020 13:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

VELIKA OČEKIVANJA I ZATIŠJE NA BERZAMA Vakcina kao božićni poklon za investitore VELIKA OČEKIVANJA I ZATIŠJE NA BERZAMA Vakcina kao božićni poklon za investitore
Svetski berzanski indeks MSCI kreće se u sredu blizu rekordnih vrednosti, nakon što je Velika Britanija odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa, a američki... VELIKA OČEKIVANJA I ZATIŠJE NA BERZAMA Vakcina kao božićni poklon za investitore

Svetski berzanski indeks MSCI kreće se u sredu blizu rekordnih vrednosti, nakon što je Velika Britanija odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa, a američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) nagovestio usvajanje novog kriznog finansijskog paketa do 31. decembra.

Tramp je naložio službenicima Bele kuće da sa ministrom finansija Stivenom Mnučinom (Steven Mnuchin) i Senatom usaglase dogovor. Prema rečima lidera većine u Senatu, Miča Mekonela (Mitch McConnell) on se zalagao za „skromniji paket“ u vrednosti 500 miliona dolara, ali razgovori se vode o 908 milijardi dolara vrednom paketu, prenosi CNN.

Najviši zdravstveni zvaničnici u SAD najavili su da planiraju da sredinom decembra započnu masovnu vakcinaciju, odmah nakon što nacionalna regulatorna agencija odobri upotrebu vakcine. „Naučnici su priskočili u pomoć i isporučili ono čemu su se investitori nadali pre Božića“, prokomentarisao je Majk Bel, strateg globalnog tržišta u kompaniji JPMorgan, prenosi Investing.

U analizi Deutsche Bank AG ocenjeno je da početak vakcinacije u Velikoj Britaniji „najavljuje mogućnost da bi se život mogao vratiti bliže normalnom početkom sledeće godine“. Akcije nemačke kompanije BioNTech porasle su u sredu više od osam odsto pre nego što su se oštro pale, ali su i dalje iznad maksimalne novembarske vrednosti. Akcije kompanije Pfizer porasle su za oko 2,8 odsto. Podsetimo, dve pomenute kompanije proizvele su vakcinu čija je upotreba odobrena u Velikoj Britaniji.

Posle istorijski visokih vrednosti prošle nedelje, fjučersi američkih berzanskih indeksa pali su za 0,23 odsto, evropske berze oslabile su 0,30 odsto, dok su berze u Kini porasle za 0,12 odsto. Kineska visokotehnološka kompanija Ant Group navodno razmatra prodaju svog udela od 30 odsto u indijskoj kompaniji Paytm, zbog porasta političkih tenzija između dva azijska suseda.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...