STABILNA NEZAPOSLENOST U JANUARU U EU

Više od 15 miliona građana Evropske unije bez posla

AnalizaEUU fokusuVesti

5.3.2021 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 15 miliona građana Evropske unije bez posla Više od 15 miliona građana Evropske unije bez posla
U januaru ove godine stopa nezaposlenosti u Evropskoj Uniji, prema podacima Eurostata iznosila je 7,3 odsto, kao i mesec dana ranije, dok je u... Više od 15 miliona građana Evropske unije bez posla

U januaru ove godine stopa nezaposlenosti u Evropskoj Uniji, prema podacima Eurostata iznosila je 7,3 odsto, kao i mesec dana ranije, dok je u Evrozoni iznosila 8,1 procenat.

Ukupno je u EU u januaru bilo bez posla 15,66 miliona građana (uvećan za 29 hiljada u odnosu na decembar), dok je taj broj u Evrozoni iznosio 13,28 miliona (za 8 hiljada više).

U januaru 2020. u EU je stopa nezaposlenosti iznosila 6,6 odsto, dok je u Evrozoni bila 7,4 procenta.

Među zemljama članicama čijim je podacima raspolagao Eurostat daleko najvišu stopu nezaposlenosti i dalje ima Španija i to 16 odsto.

Sve ostale zemlje prema raspoloživim podacima imale su stopu nezaposlenosti nižu od 10 odsto, pri čemu najveću stopu među njima ima Litvanija od 9,6 procenata.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO) u januaru smanjena na 7,1 odsto, što je ispod proseka EU. Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima bilo 126 hiljada građana, devet hiljada manje nego u decembru.

Najnižu stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata imala je u januaru Poljska od 3,1 odsto, a odmah iza nje je Češka sa 3,2 odsto a prati ih Holandija sa 3,6 procenata.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Stabilna je i stopa nezaposlenosti u starosnoj grupi do 25 godina, koja je na nivou EU u januaru iznosila 16,9 odsto, dok je u Evrozoni iznosila 17,1 procenat. Bez posla je u EU u januaru ove godine bilo 2,93 miliona mladih, od čega je njih 2,35 miliona bilo bez posla u Evrozoni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...