do 28. februara 2024. godine

Vlada Severne Makedonije smanjila carine na uvoz povrća i ukinula carinu na južno voće

RegionVesti

28.9.2023 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vlada Severne Makedonije smanjila carine na uvoz povrća i ukinula carinu na južno voće Vlada Severne Makedonije smanjila carine na uvoz povrća i ukinula carinu na južno voće
Vlada Severne Makedonije je u četvrtak odlučila da smanji carinske dažbine na uvoz povrća i da ukine carinu za južno voće da bi uticala... Vlada Severne Makedonije smanjila carine na uvoz povrća i ukinula carinu na južno voće

Vlada Severne Makedonije je u četvrtak odlučila da smanji carinske dažbine na uvoz povrća i da ukine carinu za južno voće da bi uticala na smanjenje cena tih proizvoda.

U saopštenju se navodi da će do 28. februara 2024. biti smanjena carina na uvoz svežeg paradajza, krastavca i paprike (od 1. decembra), kao i luka, šargarepe, repe, patlidžana, tikvica, praziluka, karfiola, brokolija i glavičaste i druge salate (osim zelene salate), prenosi Beta.

Privremeno se, do 31. decembra, ukidaju carinske stope i posebne dažbine za limun, pomorandže, mandarine, grejpfrut, uz povećane kvote na dve tone južnog voća.

Izmenama odluke za posebne uslove trgovine vlada je ograničila trgovinsku (profitnu) maržu na voće i povrće na 10 odsto u trgovini na veliko i na 15 odsto u trgovini na malo.

Uz to je produženo obračunavanja najniže stope poreza na dodatu vrednost (PDB) na osnovne prehrambene proizvode.

Povlašćena stopa PDV će se i dalje i dalje primenjivati na promet i uvoz goveđeg, svinjskog i ovčijeg mesa, na više vrsta mesnih proizvoda, na ribu, hleb, šećer, so, suncokretovo ulje i neka druga jestiva ulja, mleko, pavlaku, jogurt, kiselo mleko, sir, švapski sir, puter, margarin, kao i krompir i više vrsta povrća i voća, kao i na orašaste plodove.

Tom odlukom Vlade Severne Makedonije o povlašćenoj stopi PDV obuhvaćeni su seme za setvu i đubrivo, pelet i digitalni udžbenici, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...