da li se u okviru zelene transformacije napušta koncept vlasništva nad vozilima

Volkswagen nudi pretplatu na mesečnu vožnju električnih automobila

BiznisBolji posaoEkologijaSvetU fokusuVesti

12.9.2021 10:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Volkswagen nudi pretplatu na mesečnu vožnju električnih automobila Volkswagen nudi pretplatu na mesečnu vožnju električnih automobila
Nemačka grupacija Volkswagen je najveći svetski proizvođač automobila, ali ističe da više ne želi da bude prepoznata „samo“ pod tim terminom, već i kao... Volkswagen nudi pretplatu na mesečnu vožnju električnih automobila

Nemačka grupacija Volkswagen je najveći svetski proizvođač automobila, ali ističe da više ne želi da bude prepoznata „samo“ pod tim terminom, već i kao „pružalac usluga mobilnosti“. Jednostavno rečeno, gigant iz Volfsburga želi da započne novu tržišnu transformaciju i ponudi pretplatu na vozila, u izvesnom povlačenju sa tržišta konvencionalnih automobila.

Član Volkswagenovog odbora za prodaju, Klaus Zelmer (Klaus Zellmer) rekao je da će to klijentima dati „još veću fleksibilnost“ i da je u pitanju „važna prekretnica u poslovnom modelu kompanije“, prenosi Drivetribe.

Za početak, planirana je pretplata na električne modele 2.000 ID.3 i ID.4 u Nemačkoj, pre nego što se ova ponuda proširi i na globalnom nivou, a do 2030. godine oko 20 odsto prihoda moglo bi doći od ovakvog vida poslovanja.

Reč je o vožnji električnih vozila na određeno vreme, od mesec dana naviše, po paketima koji koštaju 499 evra mesečno, ali se u odnosu na dužinu korišćenja po mesecu taj iznos može smanjivati. Dobija se i 800 kilometara „besplatno“ na svakih 30 dana.

Ovime se, kažu, takođe izbegava nepotrebno gomilanje vozila na ulicama, svako ih vozi po svojim potrebama i ne mora da razmišlja o vlasništvu.

Zeleni plan kao odgovor na tužbe

Volkswagen, Daimler i BMW se suočavaju sa velikim tužbama potrošača i organizacije GreenPeace ukoliko ne smanje emisije štetnih gasova. Izvršni direktor Volkswagen Group Herbert Dis (Herbert Diess), istakao je da taj prelaz na zelenu vožnju nije moguće ostvariti preko noći, ali da grupacija daje sve od sebe, preneo je Reuters.

„Nema šanse da budemo još brži. Ovaj prelaz toliko je komplikovan, zahteva puno ulaganja, i to nisu samo problemi raspodele kapitala, već i ograničenja oko izgradnje postrojenja za proizvodnju baterija za električna vozila“, kazao je Dis..

U Volkswagenu tvrde da su uložili 35 milijardi evra za razvoj električnih automobila, ali aktivisti za zaštitu životne sredine zahtevaju da učine mnogo više. Ovakvo ulaganje dovelo je kompaniju i na vrh liste najzaduženijih preduzeća na planeti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...