promenjena strategija zbog istrage evropske komisije protiv kineskih subvencija

Volvo prebacuje proizvodnju električnih vozila u Belgiju

AutomobiliEUSvetVesti

9.6.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Volvo prebacuje proizvodnju električnih vozila u Belgiju Volvo prebacuje proizvodnju električnih vozila u Belgiju
Volvo je počeo da premešta proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija (EU) krenuti napred sa suzbijanjem uvoza koji... Volvo prebacuje proizvodnju električnih vozila u Belgiju

Volvo je počeo da premešta proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija (EU) krenuti napred sa suzbijanjem uvoza koji subvencioniše Peking, objavio je Times.

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, razmatrao je zaustavljanje prodaje kineskih električnih vozila za Evropu, ako se uvedu carine, pišu novine pozivajući se na insajdere firme.

Međutim, u izveštaju se dodaje da se očekuje da će prebacivanje proizvodnje Volvovih modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju poništiti potrebu da firma to učini i da kompanija insistira na tome da se više ne razmatra suspenzija prodaje električnih vozila proizvedenih u Kini, prenosi Mina.

Proizvodnja određenih Volvo modela namenjenih Ujedinjenom Kraljevstvu takođe bi se mogla preseliti u Belgiju, piše Times.

Evropska komisija (EK), koja nadzire trgovinsku politiku u EU, pokrenula je prošle godine istragu o tome jesu li potpuno električni automobili proizvedeni u Kini primali distorzivne subvencije i opravdane dodatne carine.

Antisubvenciona istraga, službeno pokrenuta 4. oktobra, može trajati do 13 meseci. Komisija može uvesti privremene protivsubvencione nadoknade devet meseci nakon početka istrage.

Odnosi između Kine i EU zategnuti su raznim činiocima, uključujući tešnje veze Pekinga s Moskvom nakon ruskog napada na Ukrajinu. EU nastoji da smanji svoju zavisnost od druge najveće svetske ekonomije, posebno za materijale i proizvode potrebne za zelenu tranziciju.

  • LENA

    9.6.2024 #1 Author

    Ovaj potez omogućava Volvou da izbegne carine i nastavi prodaju u Evropi, dok EU nastoji da smanji zavisnost od kineskih proizvoda.

    Odgovori

  • HANA

    9.6.2024 #2 Author

    Razlog i više nego opravdan.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.6.2024 #3 Author

    Iznenadjujuca odluka da to odrade

    Odgovori

  • ZELJKA

    10.6.2024 #4 Author

    Sjajne vesti!

    Odgovori

  • ZELJKA

    10.6.2024 #5 Author

    Super!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.