Trgovce brinu podaci o kineskom uvozu

Vrednost Brent nafte ponovo blizu 93 dolara

SvetVesti

25.10.2022 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost Brent nafte ponovo blizu 93 dolara Vrednost Brent nafte ponovo blizu 93 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima su u ponedeljak pale nakon što su podaci iz Kine pokazali slabu potražnju u septembru zbog stroge politike suzbijanja... Vrednost Brent nafte ponovo blizu 93 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima su u ponedeljak pale nakon što su podaci iz Kine pokazali slabu potražnju u septembru zbog stroge politike suzbijanja korona virusa.

Trenutno, cena nafte na londonskom tržištu iznosi 92,82 dolara, dok se na američkom tržištu ovim energentom trguje po ceni 84,21 dolar, navodi se na sajtu OilPrice.

Trgovci su juče bili zabrinuti zbog podataka o kineskom uvozu nafte u septembru, koji je bio veći nego u avgustu, ali je u odnosu na isti period prošle godine, kako pokazuju carinski podaci, pao dva odsto, na 9,79 miliona barela dnevno, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Oporavak uvoza nafte je posustao u septembru“, konstatovali su analitičari iz finansijske kompanije ANZ, tumačeći da nezavisne rafinerije nisu iskoristile dodeljene veće uvozne kvote zbog slabije potražnje u uslovima strožih mera suzbijanja korona virusa.

Analitičari iz kompanije ING smatraju da nesigurnost koju stvara kineska politika nulte tolerancije prema korona virusu i kriza u sektoru nekretnina potkopavaju efikasnost mera podsticanja ekonomije, iako je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju nadmašio očekivanja.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pokušava da zaustavi rast cena goriva pre izbora za Kongres i najavio je prodaju preostalih 15 miliona barela nafte iz strateških rezervi, u sklopu inicijative koju je Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokrenula u maju.

Bajden je dodao da mu je cilj da obnovi zalihe kada cena barela na američkom tržištu bude oko 70 dolara po barelu.

U investicionoj banci Goldman Sachs smatraju da prodaja nafte iz rezervi verovatno neće u većoj meri uticati na cene.

„Plasman nafte iz rezervi verovatno će tek skromno uticati na cene nafte za manje od pet dolara po barelu“, navode iz banke.

Američke energetske kompanije povećale su broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošloj sedmici, drugu sedmicu zaredom, jer ih relativno visoke cene podstiču na veću proizvodnju, navela je u izveštaju kompanija za energetske usluge Baker Hughes.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao 92,09 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...