Ulagači zabrinuti zbog rasta zaliha sirove nafte i benzina u SAD

Vrednost „crnog zlata“ i dalje pada

SvetVesti

10.11.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost „crnog zlata“ i dalje pada Vrednost „crnog zlata“ i dalje pada
Cene sirove nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom zabrinutosti za potražnju nakon neočekivano velikog rasta zaliha u... Vrednost „crnog zlata“ i dalje pada

Cene sirove nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom zabrinutosti za potražnju nakon neočekivano velikog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i novog talasa slučajeva zaraze korona virusom u Kini.

Na jutarnjem trgovanju cene i dalje padaju. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, barelom Brent nafte trenutno se trguje po ceni od 92,41 dolara, dok je vrednost WTI nafte 85,48 dolara.

Nestabilnost na tržištima izazvala je zabrinutost za potražnju u Kini nakon novog talasa zaraze korona virusom, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Prošle sedmice trgovci su se ponadali da bi kineske vlasti mogle ublažiti mere ograničenja za suzbijanje širenja korona virusa, ali su zvaničnici poručili da će istrajati u pristupu „dinamičnog čišćenja“ novih slučajeva zaraze.

Raspoloženje je prigušio i podatak o rastu zaliha sirove nafte u SAD u prošloj sedmici, za 5,6 miliona barela, prema izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su procenili da su zalihe sirove nafte porasle 1,4 miliona barela.

Trgovce brine i rast zaliha benzina koji je zabeležen u izveštaju API, za oko 2,6 miliona barela. Analitičari su procenjivali da su ove zalihe porasle 1,1 milion barela.

Precizniji pregled potražnje u najvećoj svetskoj ekonomiji ponudiće službeni izveštaj američkog Ministarstva energetike (EIA). Značajniji pad cena zaustavila je kontinuirana zabrinutost za snabdevanje.

EU će zabraniti 5. decembra uvoz ruske sirove nafte koja se doprema brodovima, a od 5. februara zabranjen će biti i uvoz naftnih derivata.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak pao na 95,99 dolara.

  • GAGA

    12.11.2022 #1 Author

    Istog dana vesto o smanjenju cene nafte na svetskom trzistu i poskupljenju goriva u Srbiji. Dokle vise?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...