Nasdaq skočio 1,04 odsto

Wall Street beleži novi rast berzanskih indeksa

BerzaNovacVesti

4.11.2021 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street beleži novi rast berzanskih indeksa Wall Street beleži novi rast berzanskih indeksa
Berzanski indeksi na Wall Street-u su u sredu ponovo porasli, a razlog je saopštenje Federalnih rezervi (FED) da će smanjiti program za kupovinu obveznica... Wall Street beleži novi rast berzanskih indeksa

Berzanski indeksi na Wall Street-u su u sredu ponovo porasli, a razlog je saopštenje Federalnih rezervi (FED) da će smanjiti program za kupovinu obveznica od novembra, što se na tržištu i očekivalo.

Dow Jones indeks je ojačao 0,29 odsto na 36.157 poena, S&P 500 je porastao 0,65 odsto na 4.660 poena, dok je Nasdaq indeks veći za 1,04 odsto, pa je sada na 15.811 bodova.

Američka centralna banka FED počeće od ovog meseca da smanjuje program za kupovinu obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na finansijskim tržištima i podstiče oporavak ekonomije od krize izazvane korona virusom, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

FED je do sada kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mesečno, a od novembra će taj iznos mesečno smanjivati za po 15 milijardi dolara.

Čelnici FED-a su, nakon dvodnevne sednice, poručili da je ta odluka doneta i zahvaljujući značajnom napretku ekonomije prema ciljevima koje su zacrtali krajem prošle godine.

U njihovom saopštenju navodi se i to da bi program kupovine obveznica mogao biti završen polovinom naredne godine, ali da su moguća i prilagođavanja tempa smanjenja podsticaja, u zavisnosti od ekonomske situacije.

Takođe, FED ostaje pri stavu da će jačanje inflacije biti privremeno i da verovatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

Na konferenciji za medije predsednik Federalnih Rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da bi se tržište rada do polovine naredne godine moglo dovoljno oporaviti da bi se dostigla puna zaposlenost. To je preduslov da FED poveća kamate.

Ekonomista u firmi Natixis Džozef Lavorna (Joseph LaVorgna) smatra da u saopštenju FED-a nema ništa posebno, osim činjenice da pokušava da dobije na vremenu porukama da su i inflacija i poremećaji u lancima nabavke privremeni, a to je najvažnije.

Ipak, poruke FED-a su dovele do rasta berzanskih indeksa na Wall Street-u. Dow Jones dostiže rekordni nivo četvrti, a S&P 500 i Nasdaq indeks peti dan zaredom.

Podršku tržištu pružaju i kvartalni poslovni rezultati kompanija koji su bolji nego što se očekivalo.

Do sada je oko 360 kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu je oko 82 odsto istih ostvarilo veće zarade nego što se procenjivalo.

Upravo zbog toga, analitičari anketirani od britanske novinske agencije Reuters procenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 40,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su takođe porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 odsto na 7.248 bodova, ali je frankfurtski DAX porastao neznatno na 15.959 poena, a pariski CAC 0,34 odsto na 6.950 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...