optimizam i zbog susreta ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine

Wall Street ojačao nakon oštrog pada cena nafte

BerzaNovacSvetVesti

10.3.2022 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street ojačao nakon oštrog pada cena nafte Wall Street ojačao nakon oštrog pada cena nafte
Na Wall Streetu su tokom noćašnjeg trgovanja cene akcija snažno porasle, zahvaljujući pojeftinjenju nafte nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da će se založiti... Wall Street ojačao nakon oštrog pada cena nafte

Na Wall Streetu su tokom noćašnjeg trgovanja cene akcija snažno porasle, zahvaljujući pojeftinjenju nafte nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da će se založiti za povećanje proizvodnje „crnog zlata“ kako bi se nadoknadilo snabdevanje iz Rusije, koja je pod sankcijama.

Indeks Dow Jones je skočio dva odsto na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,57 odsto na 4.277 poena, a Nasdaq indeks 3,59 odsto na 13.255 bodova.

Rast indeksa nakon četiri dana pada zahvaljuje se najvećem dnevnom padu cena nafte u skoro dve godine, mereno procentima, prenosi agencija Mina.

Na londonskom tržištu cena barela je potonula više od 13 odsto na 111,15 USD, dok je na američkom barel pojeftinio 12,5 odsto na 108,7 USD.

Pad cena usledio je nakon poruke UAE da će se u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) založiti za povećanje proizvodnje, kako bi se nadoknadilo snabdevanje iz Rusije, pošto su dan pre, u sklopu sankcija protiv Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države zabranile uvoz ruske nafte i ostalih energenata.

To je podstaklo rast cena akcija koje su poslednjih dana bile pod snažnim pritiskom zbog rata u Ukrajini i strahovanja da će rast cena nafte, zbog poremećaja u snabdevanju iz Rusije ojačati ionako snažne inflatorne pritiske, što bi negativno uticalo na rast globalne ekonomije.

S&P 500 indeks je zabeležio je najveći dnevni skok od juna 2020. godine, a Nasdaq od prošlogodišnjeg marta.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da bi se situacija u Ukrajini mogla smiriti, s obzirom da će danas u Turskoj razgovarati ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine. Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate, no s obzirom na to da će sada međusobno razgovarati ministri dve zemlje, čini se da postoje osnove za nastavak pregovora.

„Mislim da se ovaj skok cena akcija zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prethodnih dana i padu cena sirovina. Posjednjih dana akcije su prodavane prilično agresivno, pa ne znam hoće li ovo promeniti smer tržišta“, rekao je direktor u firmi Greenwood Capital, Valter Tod (Walter Todd).

Osim zbog rata u Ukrajini, ulagači su poslednjih nedelja oprezni i zbog visoke inflacije, te očekivanja da će američka centralna banka povećati ključne kamatne stope. Danas će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD u februaru, a analitičari procenjuju da će dostići 7,9 odsto na godišnjem nivou, novu najvišu vrednost u 40 godina.

Kasnije ovog meseca održaće se redovna sednica čelnika američke centralne banke, na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa. Ulagači se nadaju blažem povećanju cene novca, za 0,25 procentnih poena, no s obzirom na rast inflacije, banka će pre ili kasnije morati agresivnije da poveća kamatne stope.

I na evropskim berzama cene akcija su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,25 odsto na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 7,92 odsto na 13.847 poena, a pariski CAC 7,13 odsto na 6.387 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...