na evropskim berzama nastavljeno pozitivno trgovanje

Wall Street ponovo u padu

BerzaNovacSvetVesti

7.9.2022 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street ponovo u padu Wall Street ponovo u padu
Na jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu indeks Dow Jones je oslabio 0,55 odsto na 31.145 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 odsto na... Wall Street ponovo u padu

Na jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu indeks Dow Jones je oslabio 0,55 odsto na 31.145 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 odsto na 3.908 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 odsto na 11.544 boda. Prvog dana trgovanja u novoj sedmici, nakon praznika u ponedeljak, na tržištu je vladala nesigurnost, a u fokusu ulagača bili su novi ekonomski pokazatelji.

Prema njima, aktivnost u uslužnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ojačala je i u avgustu, drugi mesec zaredom, zahvaljujući snažnom rastu porudžbina i zapošljavanja, dok je s poboljšanjem situacije u lancima nabavke pritisak na cene popustio, prenosi Mina.

Bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz uslužnog sektora podržali su očekivanja da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka centralna banka od marta zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina. Zbog toga se i u septembru očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto šansi da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 procentnih bodova. Procenjuje se, takođe, da bi do marta naredne godine one mogle iznositi 3,99 odsto.

Ulagače zabrinjavaju i energetska kriza koja bi mogla uvesti ekonomiju evrozone u recesiju, kao i “zatvaranja” u Kini zbog korona virusa, što bi moglo dodatno usporiti rast druge po veličini svetske ekonomije.

Zbog svega toga na početku septembra je nastavljen silazni trend tržišta, koji je počeo krajem avgusta kada su komentari čelnika Feda izazvali strahovanja od agresivnog povećanja kamata. Od početka godine S&P 500 je u minusu gotovo 18 odsto, a Nasdaq indeks više od 26 odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,87 odsto na 12.871 bod, a pariski CAC 0,19 odsto na 6.104 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...