cene deonica porasle i na evropskim berzama

Wall Street zabeležio snažan rast indeksa, pad američke ekonomije u drugom planu

BerzaNovacSvetVesti

29.4.2022 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street zabeležio snažan rast indeksa, pad američke ekonomije u drugom planu Wall Street zabeležio snažan rast indeksa, pad američke ekonomije u drugom planu
Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi snažno porasli, najviše zahvaljujući rastu cena deonica tehnoloških divova, dok je vest o neočekivanom padu američke... Wall Street zabeležio snažan rast indeksa, pad američke ekonomije u drugom planu

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi snažno porasli, najviše zahvaljujući rastu cena deonica tehnoloških divova, dok je vest o neočekivanom padu američke ekonomije u prvom tromesečju ostala u drugom planu.

Dow Jones je ojačao 1,85 odsto na 33.916 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,47 odsto na 4.287 poena, a Nasdaq indeks 3,06 odsto na 12.871 bod, prenosi Mina.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su porasli komunikacioni i tehnološki, oko četiri odsto, prenosi Mina.

Cena deonice Mete skočila je više od 17 odsto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka obavestila o većoj nego što se očekivalo zaradi i rastu broja korisnika u prvom tromesečju.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Od 237 kompanija, koje su do sada objavile izveštaje, njih 81 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procenjivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

Snažno su, više od četiri odsto, skočile i cene deonica Apple-a i Amazona, nego u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Street-a i objave poslovnih rezultata, oštro su pale.

Cena Amazona potonula je deset odsto, jer su rezultati u prvom tromesečju razočarali ulagače, dok je deonica Apple-a pojeftinila više od tri odsto.

Apple je, doduše, u proteklom kvartalu ostvario veće prihode i zaradu nego što se očekivalo, ali poručio je da očekuje usporavanje prodaje i da ima problema s lancima nabavke.

Foto: Tanjug/AP

Zbog oštrog pada cena deonica Amazona i Apple-a, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu, što znači da bi danas ti indeksi mogli izgubiti deo dobitaka od prethodnoga dana. To znači da se nastavlja nestabilno trgovanje, kakvo je obeležilo početak ove godine.

Nakon ogromnih fiskalnih i monetarnih mera usmerenih na podršku ekonomiji u korona krizi, inflacija poslednjih meseci dostiže nivoe kakvi nisu viđeni decenijama.

Zbog toga je američka centralna banka na sednici u martu povećala kamate prvi put od 2018. godine, 0,25 procentnih poena, a već u maju verovatno će ih povećati dodatnih 0,5 procentnih poena.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, sve je jasnije da će banka i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku, a to bi moglo dodatno da uspori ekonomiju.

U četvrtak je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromesečju pao 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a 1,4 odsto na godišnjoj vrednosti.

To je prvi pad ekonomije od kratke, ali duboke recesije u jeku korona krize, pre gotovo dve godine. To je potpuno neočekivano, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procenjivali da će BDP porasti oko jedan odsto.

I na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 odsto na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,35 odsto na 13.979 poena, a pariski CAC 0,98 odsto na 6.508 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...