ZAŠTO AKCIJE TEHNOLOŠKIH DIVOVA GUBE NA VREDNOSTI? Prevelika očekivanja došla na naplatu

BerzaNovacSvetVesti

3.11.2020 12:34 Autor: Marko Miladinović 0

ZAŠTO AKCIJE TEHNOLOŠKIH DIVOVA GUBE NA VREDNOSTI? Prevelika očekivanja došla na naplatu ZAŠTO AKCIJE TEHNOLOŠKIH DIVOVA GUBE NA VREDNOSTI? Prevelika očekivanja došla na naplatu
U poslednjih nekoliko dana svedoci smo neobičnog trenda na najvećim svetskim berzama. Akcije najvećih američkih kompanija u IT industriji pretrpele su pad od nekoliko... ZAŠTO AKCIJE TEHNOLOŠKIH DIVOVA GUBE NA VREDNOSTI? Prevelika očekivanja došla na naplatu

U poslednjih nekoliko dana svedoci smo neobičnog trenda na najvećim svetskim berzama.

Akcije najvećih američkih kompanija u IT industriji pretrpele su pad od nekoliko procenata, uprkos dobrim finansijskim rezultatima u trećem ovogodišnjem kvartalu. Twitter, Amazon, Apple i Facebook su na zatvaranju berzi u petak zabeležili gubitak vrednosti.

Berzanski analitičari procenjuju da glavni razlog višednevnog kolebanja leži u reakcijama investitora na tromesečne rezultate koji su – uprkos ostvarenom rastu prihoda – bili niži od prethodno očekivanih.

Naime, iako su od proglašenja pandemije evidentirani snažni porasti profita pomenutih kompanija, koje najveći deo svoje zarade ostvaruju pružanjem online usluga, taj tempo nije se nastavio i u trećem kvartalu.

Shodno tome, preoptimistični investitori su pokazali delimično razočaranje pa počeli da prodaju akcije u velikim obimima, obarajući im usput cenu i, posledično, tržišnu kapitalizaciju vodećih IT firmi.

Wall Street posebno nije bio blagonaklon prema kompaniji Twitter, čije akcije su pale za 21 odsto, da bi se dva dana kasnije donekle oporavile.

Foto: Pixabay

Apple beleži pad prodaje iPhone telefona i gubitak kupaca na azijskom tržištu, a blagom padu akcija od tri odsto doprinelo je i odlaganje lansiranja novog modela iPhone 12, o čemu više možete da pročitate OVDE.

S druge strane, Alphabet je bila jedina kompanija iz takozvane velike petorke američkih informatičkih divova koja je bila u plusu ovih dana, sa oko četiri odsto rasta u proseku, a čak devet odsto u vreme najvećeg trgovanja njenim akcijama.

Foto: Pixabay

Alphabet taj uspeh duguje činjenici da su njene “podružnice” pojedinačno dobrano premašile prognoze. Recimo, u posmatranom period Google Ads je doneo prihode od 37 milijardi, a YouTube Ads više od pet milijardi američkih dolara, tako da je zarada po jednoj akciji kompanije dosegla 16,40 dolara.

Facebook je zabeležio pad od šest odsto, pošto je saopštio da se smanjio broj njegovih svakodnevnih korisnika u SAD i Kanadi, za čitava dva miliona u tri meseca.

Ponašanje akcija kompanije Amazon je možda bilo najčudnije, imajući u vidu koliko je veliki bio rast online prodaje od početka godine. Amazon je proteklu nedelju završio u padu od šest odsto.

Poznavaoci prilika u časopisu Forbes zaključuju da su previsoka očekivanja investitora koincidirala sa neizvesnošću oko rezultata predsedničkih izbora u SAD.

Za naredni kvartal oni ipak očekuju prekid sadašnjeg kratkotrajnog trenda i povratak na staze ubrzanog rasta, a pogotovo kada su u pitanju kompanije Amazon i Apple.

Podsetimo, tržišna kapitalizacija pet najvećih IT kompanija je u periodu jul-septembar porasla za rekordnih 1.200 milijardi dolara, uz prosečni zabeleženi nedeljni rast akcija od šest odsto.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...