Povišena koncentracija sumpor-dioksida

Zijin redukovao proizvodnju u borskoj Topionici zbog zagađenja vazduha

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

21.5.2021 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zijin redukovao proizvodnju u borskoj Topionici zbog zagađenja vazduha Zijin redukovao proizvodnju u borskoj Topionici zbog zagađenja vazduha
Dotrajala oprema i kvarovi opreme u Topionici bakra doveli su do prekomernog zagađenja vazduha i visoke koncentracije sumpor-dioksida u pojedinim delovima Bora, zbog čega... Zijin redukovao proizvodnju u borskoj Topionici zbog zagađenja vazduha

Dotrajala oprema i kvarovi opreme u Topionici bakra doveli su do prekomernog zagađenja vazduha i visoke koncentracije sumpor-dioksida u pojedinim delovima Bora, zbog čega je redukovana proizvodnja, saopštio je Serbia Zijin Copper.

„Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova kompanija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline”, poručili su iz kompanije.

Zaustavljen je rad problematičnih konvertora i redukovan kapacitet prerade, kako bi se što pre sanirali kvarovi. Predviđeno je da remont počne od 1. juna, do kada bi trebalo da stignu naručeni delovi.

„U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove. Takođe, biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova“, stoji u saopštenju.

Iz kompanije su istakli da su pored dotrajale opreme na aerozagađenje uticale i vremenske prilike koje su tipične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska.

Oni su dodali da će preduzeti sve potrebne mere i nastaviti sa sprovođenjem plana za poboljšanje kvaliteta vazduha.

  • Anna

    23.5.2021 #1 Author

    Bojim se da je malo zakasnela reakcija. Koliko je ljudi već ugroženo?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...