IT stručnjaci imaju sve veće zarade

Izvoz IT usluga iz Srbije 2,5 milijardi evra, a i dalje u porastu

Bolji posao

20.12.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Izvoz IT usluga iz Srbije 2,5 milijardi evra, a i dalje u porastu Izvoz IT usluga iz Srbije 2,5 milijardi evra, a i dalje u porastu
Broj konkurisanja na oglase putem sajta HelloWorld.rs povećan je u novembru za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Podaci ove platforme... Izvoz IT usluga iz Srbije 2,5 milijardi evra, a i dalje u porastu

Broj konkurisanja na oglase putem sajta HelloWorld.rs povećan je u novembru za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Podaci ove platforme za zapošljavanje IT stručnjaka jasno pokazuju da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada.

Kako ova industrija konstantno raste, tako i u ovoj godini Srbija beleži rast izvoza usluga informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), koji, kako navode sa sajta HelloWorld.rs, iznosi 2,5 milijardi evra.

Plate u IT sektoru se povećavaju, a u avgustu je prosečna iznosila 1.600 evra. Prema očekivanjima i rečima poslodavaca, do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja. Sada se beležimo porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju Puls srpske zajednice, koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, pet najtraženijih pozicija i njihove prosečne zarade su:

 1. Team lead – prosek 2.600 evra
 2. Backend Developer – prosek 2.200 evra
 3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra
 4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra
 5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Domaći IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda, čak 8.500 evra.

Kandidati sve aktivniji na tržištu

Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuju da su, kako se bliži kraj godine, kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem.

U prva dva kvartala je broj konkurisanja bio u padu za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu. Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo, i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla.

Kandidati su bili aktivniji u avgustu, i konkurisali čak 26 procenata više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru evidentiran rast broja konkurisanja za IT poslove od čak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što se može zaključiti kada se uporedi ova sa prethodnom godinom. Konkretno, broj oglasa je od januara do novembra skočio za 2,5 procenata.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su JavaScript, GIT, SQL, Java i Python.

 • Jovan Marić

  20.12.2022 #1 Author

  A usput IT nezagadjuje zemlju ni vodu. Jel sad jasno u šta treba da investiramo a da se manemo litijuma Bora itd.

  Odgovori

 • TATJANA

  21.12.2022 #2 Author

  Izvoziti pamet, to je najbolja investicija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.