Zajednička nuklearka pokriva 20 odsto potražnje za strujom u Sloveniji i 16 odsto u Hrvatskoj

Nuklearna elektrana Krško moći će da radi još 20 godina

EkologijaInfrastrukturaU fokusu

18.1.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nuklearna elektrana Krško moći će da radi još 20 godina Nuklearna elektrana Krško moći će da radi još 20 godina
Slovenačko Ministarstvo zaštite okoline i prostornog uređenja izdalo je saglasnost za produženje rada Nuklearne elektrane Krško (NEK), koja je u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede (HEP)... Nuklearna elektrana Krško moći će da radi još 20 godina

Slovenačko Ministarstvo zaštite okoline i prostornog uređenja izdalo je saglasnost za produženje rada Nuklearne elektrane Krško (NEK), koja je u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede (HEP) i slovenačke kompanije GEN Energija.

Tom odlukom će, kako navodi Jutarnji list, ova nuklearka moći da radi još 20 godina, sve do kraja 2043. godine.

Iz HEP-a ističu da ova odluka „ima stratešku važnost, kako za Hrvatsku elektroprivredu, kao 50-procentnog suvlasnika nuklearne elektrane, tako i za ukupan hrvatski energetski sektor, sa ekonomskog, energetskog i aspekta zaštite okoline, pogotovo u okolnostima aktuelne energetske krize“.

Nuklearna elektrana Krško, koja je u rad puštena 1983. godine, prosečno godišnje proizvodi oko 5,6 milijardi kilovat-sati (kWh) električne energije, koju podjednako deli između Hrvatske i Slovenije. To znači da NEK godišnje pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i oko 16 procenata potreba Hrvatske za električnom energijom.

Iz HEP-a ističu da je u 2022. godini hrvatski deo proizvodnje iz Nuklearne elektrane Krško iznosio 2,65 teravat-sati (TWh), što je činilo 14,42 procenta ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. Tokom ove godine očekuje se da NEK proizvede više od šest milijardi kWh električne energije.

Sam postupak dobijanja saglasnosti bio je, kako se navodi, dug i izuzetno složen. U izradi dokumentacije, analiza i stručnih ocena, kao i izradi procene uticaja na okolinu, učestvovale su brojne naučne institucije iz Hrvatske i Slovenije, a sprovedena je i prekogranična procena uticaja na susedne države.

Prema dostupnim informacijama, kako prenosi Jutarnji list, osim saglasnosti vezano za zaštitu okoline, uslov za produžetak rada NEK-a bio je i uspešan završetak modernizacije i povećanja bezbednosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne bezbednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *