vrednost revitalizacije 556.650 evra

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

LifestyleTurizam

24.5.2024 18:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce
Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce, a otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u vrednosti od 556.650... Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce, a otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u vrednosti od 556.650 evra, u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Ovaj projekat zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, navodi se u saopštenju.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je na otvaranju da je Evropa naša zajednička kuća u kojoj smo uvek zajedno živeli, delili zajedničku istoriju, po kojoj putujemo istim putevima i plovimo istim rekama.

„Sedam vekova burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije – istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije – evropsko nasleđe. Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji“, istakla je Halačeva i dodala da se nakon rekonstrukcije Golubačke tvrđave od pre nekoliko godina, danas upotpunjuje njen turistički potencijal.

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije Evropske unije i ostalih država članica EU.

Foto: Golubačka tvrđava

Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu istakla je da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava. Zahvalila se Evropskoj uniji i nemačkoj vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

Direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović izjavila je da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

„Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno“ dodala je ona.

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko Spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine. Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do značajnih otkrića – dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice.

Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *