Komad antičkog nakita vredan 35 miliona dolara

Drevna ogrlica iz Persije jedan od najskupljih artefakata na svetu

KulturaLifestyleLuksuzZanimljivosti

15.8.2022 19:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Drevna ogrlica iz Persije jedan od najskupljih artefakata na svetu Drevna ogrlica iz Persije jedan od najskupljih artefakata na svetu
Jedan od najređih i najskuplji zlatnih artefakata iz Persije koji se nalazi u privatnoj kolekciji poznat je po imenu “Ogrlica zvezde i polumeseca”. U... Drevna ogrlica iz Persije jedan od najskupljih artefakata na svetu

Jedan od najređih i najskuplji zlatnih artefakata iz Persije koji se nalazi u privatnoj kolekciji poznat je po imenu “Ogrlica zvezde i polumeseca”. U pitanju je, zapravo, komad drevnog nakita koji datira iz perioda između drugog veka pre nove ere i drugog veka nove ere, a arheolozi ga nazivaju i Partsko-samaritska kraljevska zlatna ogrlica.

Ogrlica izrađena za persijskog kralja (možda i kraljicu) godinama je bila u vlasništvu plemenskih vođa, gde je dospevala kao ratni plen, a povremeno i mirnim putem, kao nasleđe kraljevskih potomaka. U setu sa amajlijom, ona je predstavljala simbol moći, bogatstva i božanskog porekla onoga ko ju je nosio. Osim toga, poznato je da su masivne zlatne ogrlice ovog tipa u mnogim kulturama širom sveta služile za isticanje socijalnog statusa onoga ko ih nosi, piše The World Art News.

Veruje se da su ogrlicu izradili juveliri Parte, persijskog carstva koje je postojalo od 247. godine pre nove ere do 224. godine nove ere, ali da je vremenom došla u posed Samarićana, legendarnih indo-iranskih ratnika koji su zauzeli centralne delove evroazijske stepe.

Ogrlica je sahranjena sa jednim od njihovih kraljeva po imenu Kurgan u grobnici u obliku piramide, da bi je potom tridesetih godina prošlog veka iskopali sovjetski arheolozi.

Utvrđeno je da ornamenti na ogrlici predstavljaju sazvežđe Plejade, koje su persijanci nazivali i Parvin (Parven) i Soraja (Sorayya), koje je smatrano svetim u kulturama Srednjeg istoka pre dolaska islama. Pored toga, vrlo je verovatno da su zlatni artefakti korišćeni za noćne rituale i ceremonije i u partskoj i u samarićanskoj kulturi.

“Ogrlica zvezde i polumeseca” je široka oko 20 cm i ima sedam ukrasa od poludragog kamena karneola. Uzimajući u obzir starost, dobro je očuvana, a poludrago kamenje se nalazi na zlatnoj oblozi koja je postavljena na bazu od legure srebra.

Ovaj komad nakita nalazi se u kolekciji umetničkog fonda Tamoikin. Vrednost ogrlice procenjena je na 35 miliona dolara i ona se smatra najskupljom drevnom ogrlicom na svetu.

Prema navodima naučnika, postoji mogućnost da je ogrlica starija nego što se trenutno smatra, a izvesno je da krije tajne koje tek treba da budu otkrivene

 • SUNCOKRET

  15.8.2022 #1 Author

  Divno izgleda i verovatno vredi toliko s obzirom da je toliko stara i da ima ogromnu arheološku vrednost.

  Odgovori

 • Dea

  15.8.2022 #2 Author

  Koliko smo mi napredovali samo u odredjenim segmentima…

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.8.2022 #4 Author

  Neprocenjive je vrednosti,a posto se nalazi u privatnom posedu,bogati kolekcionar je uvek moze licitirati vise…

  Odgovori

 • SNEZANA

  16.8.2022 #5 Author

  Fantasticna je

  Odgovori

 • TINA

  16.8.2022 #6 Author

  Deluje mocno

  Odgovori

 • STRAHINJA

  21.8.2022 #7 Author

  Bolje u ruke privat og vlasnika nego u britanski muzej…

  Odgovori

 • Anna

  7.9.2022 #8 Author

  Prelepo izgleda. Mogla bi proći kao moderan komad nakita.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...