očekuje se važna odluka

Facebook i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi

Hi-techLifestyle

10.3.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Facebook i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi Facebook i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi
Irski šef za privatnost Helen Dixon, koja vodi Povereništvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to telo „vrlo verovatno konačno... Facebook i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi

Irski šef za privatnost Helen Dixon, koja vodi Povereništvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to telo „vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Facebooka- za slanje ličnih podataka u SAD“ pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka.

DPC je u julu objavio nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja, prenosi eKapija.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki gigant Meta, koja je vlasnik Facebook-a, ostati bez alata koji joj omogućava da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u Ameriku, a koji su potrebni za funkcionisanje Facebook-aa. Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi, uključujući i Instagram.

„Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram“.

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU – Evropski odbor za zaštitu podataka treba da do 14. aprila odluči hoće li da potvrdi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu, za prenos ličnih podataka u SAD izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu Evropska komisija namerava da finalizuje potpuno novi sporazum o podacima sa SAD pre maja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma sa Amerikom zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju da odustanu od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti.

Ona je navela da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odlaganje odluke ako Irska nametne takvu odluku.

 • Dunja5

  10.3.2023 #1 Author

  Zanimljivo… Mada mislim da je to tesko ostvarivo…

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.3.2023 #2 Author

  Mislim da nece,ali videcemo…

  Odgovori

 • LEKI

  11.3.2023 #3 Author

  Nema šanse da se to desi

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.3.2023 #4 Author

  Suvise su veliki interesi svih strana da bi se tako nesto dogodilo.

  Odgovori

 • TATJANA

  12.3.2023 #5 Author

  Prosto ne verujem da se tako nešto može desiti

  Odgovori

 • Dea

  12.3.2023 #6 Author

  Sto se mene tice-samo gasi!

  Odgovori

 • N.N.

  13.3.2023 #7 Author

  Cisto sumnjam

  Odgovori

 • Emilija

  13.3.2023 #8 Author

  Velika steta bas

  Odgovori

 • Jovana24

  13.3.2023 #9 Author

  Necemo umreti bez istih, zasto nasi podaci idu u SAD..

  Odgovori

 • COKA

  19.3.2023 #10 Author

  Bas sam se potresla, kako da ne

  Odgovori

 • Coka13

  29.3.2023 #11 Author

  Ova priča se već godinama unazad vrti, mislim da opet nema ništa od toga.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...