TEHNOLOŠKA SEDMORKA VREDI 7.700 MILIJARDI DOLARA Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi

BerzaHi-techLifestyleNovacSvetVesti

21.8.2020 13:09 Autor: Julijana Vincan 2

TEHNOLOŠKA SEDMORKA VREDI 7.700 MILIJARDI DOLARA Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi TEHNOLOŠKA SEDMORKA VREDI 7.700 MILIJARDI DOLARA Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi
Na tržištu akcija dominiraju tehnološki titani, među kojima je Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od dve hiljade milijardi dolara. Vodećih pet kompanija u tehnološkoj... TEHNOLOŠKA SEDMORKA VREDI 7.700 MILIJARDI DOLARA Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi

Na tržištu akcija dominiraju tehnološki titani, među kojima je Apple prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od dve hiljade milijardi dolara.

Vodećih pet kompanija u tehnološkoj industriji, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) i Facebook, zajedno vrede više od sedam hiljada milijardi dolara, piše CNN.

Kada se na ovu listu dodaju Tesla i Netflix, veličanstvena sedmorka u indeksnoj korpi Nasdaq berze vredi ukupno 7.700 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Da bi se stekao pojam o tome koliko je ovaj podatak zapanjujući, CNN kao primer navodi indeksnu korpu Russell 2.000. U njoj se nalazi oko 2.000 manjih američkih kompanija, čijim se akcijama javno trguje, a koje zajedno kapitalizuju oko 1.900 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Apple i Tesla, koji su najavili da planiraju da podele svoje visoko kotirane akcije, kako bi im smanjili cenu, trguju na rekordnim nivoima. Ni ostalih pet firmi nije daleko od rekorda.

Svih sedam Nasdaq prvaka, zabeležilo je ove godine rast poslovanja uprkos globalnom ekonomskom usporavanju izazvanom pandemijom Covid-19.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...