Više od dve milijarde ljudi koristi uređaje američke kompanije

Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego pre godinu dana

BerzaNovacSvet

3.2.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego pre godinu dana Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego pre godinu dana
Američki tehnološki gigant Apple objavio je najnovije kvartalne poslovne rezultate. Broj instaliranih uređaja ove kompanije koji su u upotrebi prevazišao je dve milijarde i... Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego pre godinu dana

Američki tehnološki gigant Apple objavio je najnovije kvartalne poslovne rezultate. Broj instaliranih uređaja ove kompanije koji su u upotrebi prevazišao je dve milijarde i dostigao najviši nivo u svim glavnim kategorijama proizvoda.

U kvartalu koji je završen 31. decembra 2022. kompanija je imala prihoo od 117,2 milijarde dolara, što je pad od pet procenata u odnosu na prethodnu godinu, i kvartalnu zaradu po akciji od 1,88 dolara.

“Dok svi nastavljamo da se krećemo kroz izazovno okruženje, ponosni smo što imamo našu najbolju liniju proizvoda i usluga ikada, i kao i uvek, ostajemo fokusirani na dugi rok i vodimo sa našim vrednostima u svemu što radimo“, rekao je Tim Kuk (Tim Cook), izvršni direktor kompanije Apple. “Tokom decembarskog tromesečja, postigli smo veliku prekretnicu i sa uzbuđenjem možemo izvestiti da sada imamo više od dve milijarde aktivnih uređaja kao deo naše rastuće instalirane baze.“

„Postavili smo rekord prihoda svih vremena od 20,8 milijardi dolara u našem poslovanju sa uslugama, i uprkos teškom makroekonomskom okruženju i značajnim ograničenjima ponude, povećali smo ukupan prihod kompanije na bazi konstantne valute“, rekao je Luka Mestri (Luca Maestri), Apple-ov finansijski direktor. „Ostvarili smo 34 milijarde dolara operativnog gotovinskog toka i vratili preko 25 milijardi dolara akcionarima tokom kvartala, dok smo nastavili da ulažemo u naše dugoročne planove rasta”, naglasio je u kompanijskom saopštenju.

Upravni odbor kompanije Apple je proglasio dividendu od 0,23 dolara po akciji običnih akcija kompanije. Dividenda se isplaćuje 16. februara 2023. akcionarima sa evidencijom na dan zaključenja poslovanja 13. februara 2023. godine.

Međutim, kako piše CNBC, reakije na Wall Street-u nisu bile povoljne i većina vodećih tehnoloških kompanija doživela je pad vrednosti svojih hartija od vrednosti. Razlog za takvu reakciju leži u činjenici da je Apple zapravo ostvario manje prihode međugodišnje u kvartalu koji po pravilu treba da donese značajan rast jer obuhvata vreme velikih praznika i perioda kupovine.

 • Tina

  6.2.2023 #1 Author

  I oni se nalaze u istoj situaciji I kao sve ostale firme, zbog ove krize

  Odgovori

 • Coka13

  10.2.2023 #2 Author

  Kriza je u celom svetu, nije se moglo izbeći da i njih pogodi.

  Odgovori

 • MALENA

  10.2.2023 #3 Author

  Oni imaju odličnu politiku poslovanja, ne brinem za njih!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...