U pokušaju da uštedi usled proizvodne transformacije i krize na tržištu

Intel smanjuje plate direktorima, ne najavljuje otpuštanja

NovacPoslovanjeSvet

1.2.2023 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel smanjuje plate direktorima, ne najavljuje otpuštanja Intel smanjuje plate direktorima, ne najavljuje otpuštanja
Američka korporacija Intel odlučila se za značajno smanjenje plata u krugovima najvišeg menadžmenta, kako bi se izborila sa nepovoljnim tržišnim trenucima. Prvi na udaru... Intel smanjuje plate direktorima, ne najavljuje otpuštanja

Američka korporacija Intel odlučila se za značajno smanjenje plata u krugovima najvišeg menadžmenta, kako bi se izborila sa nepovoljnim tržišnim trenucima. Prvi na udaru je izvršni direktor Pat Gelsinger, koji je umanji svoju platu za 25 odsto, prenosi Bloomberg.

Njegov tim izvršnog rukovodstva doživeće umanjenje od 15 odsto zarada, viši menadžeri za 10 odsto, dok će naknade menadžerima srednjeg nivoa biti smanjene za po pet odsto.  

“Dok nastavljamo da se krećemo kroz makroekonomske prepreke i radimo na smanjenju troškova u celoj kompaniji, napravili smo nekoliko prilagođavanja naših programa kompenzacija i nagrađivanja zaposlenih za 2023. godinu“, navodi se u saopštenju kompanije Intel. “Ove promene su osmišljene tako da značajnije utiču na naše izvršne kadrove i pomoći će u podršci investicijama i ukupnoj radnoj snazi koja je potrebna za ubrzanje naše transformacije i postizanje naše dugoročne strategije”.

Ovaj potez prati sumorne prognoze Intela prošle nedelje, kada je kompanija predvidela jedan od najgorih kvartala u svojoj istoriji dugoj više od 50 godina. Jača konkurencija i naglo usporavanje potražnje za ličnim računarima izbrisali su profit i Intelove gotovinske rezerve. Istovremeno, Gelsinger želi da investira u budućnost kompanije. On je dve godine u naporima za preokret sa ciljem da povrati Intelovo tehnološko vođstvo u industriji čipova vrednoj 580 milijardi dolara.

Gelsinger će u međuvremenu nastaviti da koristi gotovinu da nagradi akcionare. Intel je prošle nedelje rekao da ostaje posvećen ponudi konkurentske dividende. Analitičari spekulišu da bi kompanija mogla smanjiti isplatu kako bi se izborila sa usporavanjem rasta.

Prema Gelsingerovom planu, kompanija želi da uvede novu proizvodnu tehnologiju brzinom bez presedana. Takođe će izgraditi nove fabrike u Evropi i SAD i pokušati da dobije porudžbine od drugih proizvođača čipova kao spoljni proizvođač. Taj potez će kompaniju staviti u direktnu konkurenciju sa Taiwan Semiconductor Manufacturing i Samsung Electronics, dvema azijskim kompanijama koje su ga prestigle na rang listi proizvođača čipova po veličini i mogućnostima.

Intel nije jedina velika kompanija koja smanjuje plate izvršnih direktora. Apple, jedan od retkih tehnoloških giganata koji se odrekao velikih otpuštanja, smanjuje plate generalnom direktoru za više od 40 odsto na 49 miliona dolara za 2023.

Intel preduzima i druge korake da obuzda troškove. To uključuje smanjenje broja zaposlenih i sporiju potrošnju na nove fabrike – deo napora da se uštedi tri milijarde dolara godišnje. Ta cifra će porasti na čak 10 milijardi dolara godišnje do kraja 2025. godine, saopštila je kompanija.

Intel, koji je ranije u utorak obavestio osoblje o najnovijim smanjenjima, takođe smanjuje odnos koji nudi na penzijske doprinose. Kompanija iz Santa Klare u Kaliforniji zahvalila je zaposlenima na strpljenju i posvećenosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...