Odlaganje otplate zajmova dobra mera, u suprotnom bi sledio talas bankrota

Svaki kredit za poljoprivrednike veliki rizik

AgrobiznisBankeIzdvajamoPoslovanjeU fokusu

11.10.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 12

Svaki kredit za poljoprivrednike veliki rizik Svaki kredit za poljoprivrednike veliki rizik
Pozajmice poljoprivrednicima u septembru ove godine iznosile su 80,8 milijardi dinara i bile su veće za 4,7 odsto u odnosu na isti period prethodne... Svaki kredit za poljoprivrednike veliki rizik

Pozajmice poljoprivrednicima u septembru ove godine iznosile su 80,8 milijardi dinara i bile su veće za 4,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je ukupno zaduženje bilo 77,2 milijarde dinara.

Kada je reč o udelu poljoprivrednih zajmova u ukupnom dugu po osnovnu bankarskih kredita stanovništvu, on je u septembru iznosio 5,7 odsto. Tako su se poljoprivredni krediti našli odmah iza stambenih i gotovinskih, pokazuju podaci iz najnovijeg kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije.

I dok stručnjaci upozoravaju da će ove godine izvoz poljoprivrede biti znatno manji, cene jesenje setve rastu, a poljoprivrednici apeluju da su na rubu egzistencije jer ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje.

Polazeći od ekonomske situacije u kojoj su se našli pojedini poljoprivredni proizvođači, Narodna banka Srbije (NBS) omogućila je poljoprivrednicima odlaganje otplate kredita, a dužnici mogu da se opredele da li će im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odložiti na period od šest do 12 meseci.

Agroekonomista Vojislav Stanković ocenjuje da je odlaganje otplate zajmova dobra mera i napominje da je zaduživanje poljoprivrednika u ovoj godini i u ovom momentu veliki rizik, jer postoji ogromna neizvesnost oko servisiranja duga.

“Kada su se banke pojavljivale sa ponudama za kredite ja sam bio apriori protiv, jer sam znao da je situacija dosta zategnuta. Bila je suša, subvencije su bile nedovoljne, u agrarnom budžetu je bilo malo novca da se plate svi troškovi i jesenje i prolećne setve i znao sam da će doći do ovoga – da poljoprivrednici danas nemaju neku veću akumulaciju da mogu da servisiraju svoje dugove. Zbog toga će im ova mera dobro doći”, ističe Stanković u razgovoru za Biznis.rs.

Izvor: Udruženje banaka Srbije

Međutim, on podvlači da je velika neizvesnost i dalje prisutna, da se malo radi na promeni agrarne politike, povećanju agrarnog budžeta i olakšanju svih tih troškova, posebno u fazama setve.

“Sada ide jesenja setva – cene goriva su enormno visoke, inputi su stvarno veliki, cene mineralnog đubriva takođe, tako da je situacija i dalje neizvesna. Sa druge strane, koja god vlada i stranka da je na vlasti ona ima predimenzionirano shvatanje kada je reč o kapacitetima u poljoprivredi. Svi misle da ekstenzivnom proizvodnjom možemo da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta, a o izvozu, nekoj velikoj zaradi i perspektivnim mogućnostima niko ne brine. To je ad hoc, što je ujedno i najveći problem od devedesetih godina do danas. Jednostavno svi smatraju da imamo izuzetno veliki kapacitete u poljoprivredi i da tu ne treba mnogo ulagati jer – kakav god bio rod pokriće domaće potrebe”, zaključuje Stanković.

Bez moratorijuma poljoprivrednici bi mogli da proglase bankrot

Meru Narodne banke Srbije poljoprivrednici ocenjuju kao dobru, ali kažu da je to samo produžavanje agonije u kojoj se ovaj sektor nalazi već godinama unazad.

“Poljoprivrednicima će značiti da prolongiraju svoje obaveze prema bankama na nekih godinu dana, ali to nije sistemsko rešenje koje mi tražimo”, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici već deset godina predočavaju nadležnima probleme, za koje nije bilo sluha, zbog čega se agrar i nalazi u lošoj situaciji.

Ne subvencioniše se biljna proizvodnja, nemamo regresirano gorivo, kao ni gomilu stvari koje smo nekada imali i tako smo došli u nezavidan položaj da ne možemo da servisiramo ni kredite. A poljoprivrednici su praktično prepušteni bankama i moraju dodatno da se zadužuju kako bi ušli u neku proizvodnju”, ističe Kleut.

On naglašava da će poljoprivrednici svakako morati da vrate kredite koje su uzeli, ali da je dobro što to neće morati da urade sada.

“Poljoprivreda je praktično neodrživa. Ovo je sada bukvalno borba za opstanak i mislim da je moratorijum samo produžavanje agonije, ali da nije tako mi bismo u ovom trenutku jedino mogli da proglasimo bankrot”, zaključuje predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

 • DUŠICA

  11.10.2022 #1 Author

  Nesto ne vidim da poljoprivrednic u okolini BG lose zive a proizvode koje prodaju nisu ni malo jeftini a i navikli smo na njih da placu nonstop

  Odgovori

 • goca87

  11.10.2022 #2 Author

  Naravno da je rizik … Velika su ulaganja od semena, obradjivanja zemljišta do gotovog proizvoda, nije im lako sigurno, a gde je rad…

  Odgovori

 • Anna

  11.10.2022 #3 Author

  Umesto da se ulaže u poljoprivredu, država ulaže u strane firme. Tuga i jad.

  Odgovori

 • Emilija

  11.10.2022 #4 Author

  Nikad ne znaju kakvi ce prinosi biti

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.10.2022 #5 Author

  Sada je sve rizik,a poljoprivrednici su na ivici odavno..

  Odgovori

 • BRANA19

  12.10.2022 #6 Author

  Bitno da se ulaze u nesto drugo , za poljoprivredu manje vise…

  Odgovori

 • VOJKAN

  12.10.2022 #7 Author

  Kad im niko ne garantuje sigurnost plasmana robe

  Odgovori

 • TATJANA

  12.10.2022 #8 Author

  Ipak poljoprivreda treba da bude nesto u sta treba najviše ulagati

  Odgovori

 • VERA

  12.10.2022 #9 Author

  Njima je sve neizvesmo u proizvodnji.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  12.10.2022 #10 Author

  Oni su u najtežem položaju, jer sve im zavisi od milion faktora

  Odgovori

 • FRUIT04

  16.10.2022 #11 Author

  Umesto da se njima najvise pomogne, njima se najvise odmaze.

  Odgovori

 • BOJANA

  17.10.2022 #12 Author

  Rizik je danas kredit za svakoga, a komo li za njih.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...