iskoristili državnu pomoć tokom pandemije u iznosu većem od milijardu funti

Barclays traži zatvaranje stotinu malih preduzeća zbog lažnog predstavljanja u programu kreditiranja

BankeNovacSvet

2.11.2022 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Barclays traži zatvaranje stotinu malih preduzeća zbog lažnog predstavljanja u programu kreditiranja Barclays traži zatvaranje stotinu malih preduzeća zbog lažnog predstavljanja u programu kreditiranja
Britanska banka Barclays zatražila je od sudova u Ujedinjenom Kraljevstvu da zatvore skoro 100 preduzeća poslednjih meseci dok nastoji da povrati novac koji je... Barclays traži zatvaranje stotinu malih preduzeća zbog lažnog predstavljanja u programu kreditiranja

Britanska banka Barclays zatražila je od sudova u Ujedinjenom Kraljevstvu da zatvore skoro 100 preduzeća poslednjih meseci dok nastoji da povrati novac koji je pozajmljivala u okviru vladinog programa za oporavak od pandemije virusa Covid-19.

Prema zvaničnim podacima, banka je od septembra podnela zahteve za likvidaciju najmanje 97 preduzeća koja nisu vraćala kredite. Zahtevi se odnose na kredite u prosečnom iznosu oko 50.000 funti koje je Barclays dao malim preduzećima kako bi im pomogao da prebrode pandemiju, piše Bloomberg.

Barclays je bio najveći zajmodavac u okviru državnog programa, izdavši skoro 350.000 zajmova u ukupnoj vrednosti većoj od 10 milijardi funti.

U martu prošle godine, Odeljenje za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju procenilo je da bi 11 odsto svih kredita izdatih u okviru državnog programa BBLS, u vrednosti od oko 4,9 milijardi funti, moglo biti lažno. Ukupni gubici ostaju neizvesni jer otplate i dalje dospevaju.

Najveće banke u Velikoj Britaniji su pozajmile milijarde kredita sa niskim kamatama malim i srednjim preduzećima pogođenim korona virusom.

U molbi za likvidaciju kompanija, advokat koji zastupa Barclays je detaljno opisivao kako su obaveštenja fizički uručena direktorima firmi koje su uzele kredite i probleme koji su se pojavili tokom ovog procesa. U nekim slučajevima, predstavnik Barclaysa bi pokušao da uruči peticije na registrovanim adresama firmi, ali mu je govoreno da tamošnji rezidenti nikada nisu čuli za traženu kompaniju ili direktore.

“Barclays nastoji da podrži klijente koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama, uključujući one koji su se zaduživali u okviru vladinih šema“, rekao je Džordž Šorok (George Shorrock) portparol banke. “Međutim, u određenim okolnostima, uključujući slučajeve zloupotrebe sredstava, može se preduzeti zvanična akcija povraćaja kako bi se povratio novac poreskih obveznika.”

BBLS zajmovi su izdavani na brzinu dok je Velika Britanija prolazila kroz periode pandemijskog zaključavanja, što je dovelo do kritika Nacionalne revizorske službe i drugih tela da ne čine dovoljno da zaštite javna sredstva. Hapšenja su izvršena u vezi sa lažnim potraživanjima, a Služba za nesolventnost je otpustila jedan broj direktora zbog prevara u okviru programa.

Britanska poslovna banka, banka za ekonomski razvoj u državnom vlasništvu, akreditovala je zajmodavce za izdavanje kredita 2020. godine. Zajmove izdate u okviru BBLS programa 100 odsto garantuje britanska vlada, a banke mogu podneti potraživanje ako preduzeće ne plati vrati zajam.

Dok je većina firmi otplatila svoje BBLS zajmove ili je na putu otplate, trenutno je označeno oko 1,1 milijardi funti problematičnih zajmova, odnosno izdatih fantomskim firmama, dok je taj iznos u stvarnosti verovatno viši.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...