Čeka se najnoviji izveštaj o američkoj ekonomiji

Berzanski investitori oprezni uoči sastanka Federalnih rezervi

BerzaInvesticijeNovacSvet

7.3.2023 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski investitori oprezni uoči sastanka Federalnih rezervi Berzanski investitori oprezni uoči sastanka Federalnih rezervi
Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo oprezno, pa su berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, jer ulagači nisu voljni da rizikuju uoči izveštaja američke... Berzanski investitori oprezni uoči sastanka Federalnih rezervi

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo oprezno, pa su berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, jer ulagači nisu voljni da rizikuju uoči izveštaja američke centralne banke o situaciji u ekonomiji.

Dow Jones je ojačao 0,12 odsto na 33.431 bod, dok je S&P 500 porastao neznatno na 4.048 poena. Nasdaq indeks oslabio je blago na 11.675 bodova.

Na samom početku trgovanja cene deonica su osetno porasle, pri čemu je Nasdaq indeksi bio u plusu i više od jedan odsto. No, kasnije je entuzijazam splasnuo, pa su indeksi izgubili početne dobitke, prenosi Mina.

Ulagači nisu voljni previše da rizikuju, jer svi poslednji podaci pokazuju da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje drži na visokim vrednostima, što znači da će američka centralna banka, Federalne rezerve, nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Zbog toga su ulagači oprezni uoči izveštaja predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) Kongresu o situaciji u ekonomiji.

S obzirom na to da je inflacija i dalje visoka, a privreda raste brže nego što se očekivalo, na tržištu su povećane procene o Fedovim kamatama, pa se sada očekuje da će ih do septembra podići u rasponu od 5,5 do 5,75 odsto, dok se sada kamate kreću između 4,5 i 4,75 odsto.

“Tržište je oprezno jer će se ove sedmice pojasniti šta je s američkom privredom, s obzirom na to da će Pauel komentarisati situaciju i da će krajem nedelje biti objavljen izveštaj o zapošljavanju u SAD u februaru. Ulagači su zabrinuti u vezi sa ekonomskim pokazateljima, jer ne znaju što će Fed učiniti. Jednostavno, svi putevi vode do Feda“, rekla je direktorka u firmi BCA Research, Ajrin Tankel (Irene Tunkel).

A na većini evropskih berzi cene akcija su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 odsto na 7.929 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 odsto na 15.653 poena, a pariski CAC 0,34 odsto na 7.373 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *