prema podacima centralne banke crne gore

CBCG: Obavezna rezerva banaka na kraju aprila 271,4 miliona evra

BankeNovacRegion

25.5.2023 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG: Obavezna rezerva banaka na kraju aprila 271,4 miliona evra CBCG: Obavezna rezerva banaka na kraju aprila 271,4 miliona evra
Obavezna rezerva banaka Crne Gore na kraju aprila je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 271,4 miliona evra. Od ukupnog iznosa, na računima obavezne... CBCG: Obavezna rezerva banaka na kraju aprila 271,4 miliona evra

Obavezna rezerva banaka Crne Gore na kraju aprila je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 271,4 miliona evra.

Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 69,3 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 30,7 odsto, prenosi Mina.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, u martu je bilo 4,97 milijardi evra. Od ukupnog nivoa depozita, na one po viđenju odnosi se 82,73 odsto, a na oročene 17,27 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mesečno naknadu obračunatu po stopi od €STR (kratkoročna kamatna stopa u evrima) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...