TE Pljevlja biće zatvorena tokom osam meseci

EPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine

InvesticijeNovac

11.6.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine EPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine
Menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je prošle godine ostvarena u iznosu od 52,4 miliona evra,... EPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine

Menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je prošle godine ostvarena u iznosu od 52,4 miliona evra, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne deli kao dividenda akcionarima.

Tako ni vlada, koja je vlasnik oko 98 odsto kapitala, ne bi dobila ništa u državni budžet, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Uz 52,4 miliona evra, EPCG ima i neraspoređenu dobit iz prethodnih godina, vrednu dodatna 42 miliona evra.

Konačna odluka o tome biće poznata 28. juna za kada je zakazana skupština akcionara, na kojoj predstavnik Vlade Crne Gore, koji predstavlja 98 odsto akcionara s pravom glasa, može da promeni ovaj predlog menadžmenta kompanije.

Vlada je predlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona evra u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučiće vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u preduzećima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je ranije u intervjuu Vijestima da se nada da im država neće uzeti celu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana (TE) Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam meseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cenama vredela 65 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *