Pozajmicu za stan ne možete da tražite pre 21. rođendana

Godine važan uslov za podizanje stambenog kredita, za starije klijente obavezno osiguranje

BankeNekretnineNovac

4.8.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 4

Godine važan uslov za podizanje stambenog kredita, za starije klijente obavezno osiguranje Godine važan uslov za podizanje stambenog kredita, za starije klijente obavezno osiguranje
Ako razmišljate da svoju stambenu situaciju rešite uz pomoć kredita, trebalo bi da imate na umu da je najduži period otplate kada je reč... Godine važan uslov za podizanje stambenog kredita, za starije klijente obavezno osiguranje

Ako razmišljate da svoju stambenu situaciju rešite uz pomoć kredita, trebalo bi da imate na umu da je najduži period otplate kada je reč o ovoj vrsti pozajmice 360 meseci, odnosno 30 godina ili do 70. godine života klijenta.

Neke od banaka insistiraju na obaveznom životnom osiguranju ili NKOSK osiguranju ukoliko je poslednji anuitet otplate posle 65. godine života.

Prema rečima kreditnog savetnika City Experta Snežane Vukmirović, ove vrste osiguranja nisu obavezne, a ukoliko otplata ide do 70 godina života banka traži neku od polisa kao dodatno obezbeđenje kredita.

Pristupna starost za podnošenje zahteva za stambeni kredit je najmanje 21 godina života, mada u praksi tako mlad klijent može biti odbijen ili će mu banka tražiti jemstvo drugog fizičkog lica. Maksimalna starost uglavnom nije definisana, ali je važno da se kredit otplati do 70. godine života”, ističe Vukmirović.

Banke penzionerima mogu ponuditi kredite do 70 godina života pod istim uslovima pod kojima se odobravaju zajmovi klijentima koji imaju status zaposlenih lica. Druga mogućnost su zaduženja do 75. godine, odnosno poslednji anuitet otplate mora biti do navršene 75. godine života klijenta. Takvi krediti su najčešće sa nešto većom kamatnom stopom, ograničenog iznosa i sa obaveznom polisom životnog osiguranja.

Sitan novac
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o godinama u kojima klijenti najčešće podižu stambene kredite, naša sagovornica navodi da se građani od 25 do 45 godina starosti najviše odlučuju za kupovinu stana uz pomoć pozajmice.

“Sve zavisi u kom periodu života dođu do stabilnog zaposlenja i bar dela sredstava za učešće. Mlađi korisnici kredita uglavnom dolaze iz IT sektora i sličnih perspektivnih delatnosti”, kaže Vukmirović.

Ona dodaje da, kada su u pitanju auto krediti, gornja starosna granica iznosi 75 godina. Obavezan je prenos penzije u banku koja kredit odobrava, minimum 30 odsto učešća i zaloga na automobilu koji se kupuje.

Kako starosna granica za korišćenje bankarskih proizvoda nije zakonski definisana, tako svaka banka pojedinačno određuje pravila po kojima nudi svoje usluge. Stručno objašnjenje je da one imaju ne samo pravo, već i obavezu, da prema propisima iz oblasti upravljanja rizicima preduzimaju mere radi njihovog smanjenja.

Visina penzije određuje kreditnu sposobnost klijenta. To je iznos do kog klijent može maksimalno biti zadužen po svim kreditnim proizvodima koje koristi. Proizvodi koje penzioneri najčešće koriste su gotovinski krediti i dozvoljeni minus.

“Za starosnu dob preko 75 godina dozvoljeni minus se odobrava na kraći vremenski period, od šest do 12 meseci. Proces obnove minusa je brz i klijentima su sredstva opet na raspolaganju u toku istog dana. Uslovi odobrenja i period na koji se određena bankarska usluga pruža zavise od banke do banke, u skladu sa poslovnom politikom i internim procedurama”, navodi Snežana Vukmirović.

Kako se može osigurati kredit?

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je državna institucija koja se bavi osiguravanjem kredita koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina obezbeđenih hipotekom. Poslovne banke u Srbiji su, na osnovu ugovora sa NKOSK, u obavezi da ponude na osiguranje svaku pozajmicu koja je podignuta pod uslovima koje postavlja Nacionalna korporacija.

NKOSK snosi 75 odsto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog potraživanja nastalog od momenta prodaje nepokretnosti pod hipotekom. Od novca ostvarenog prodajom založene nepokretnosti banka prvo pokriva svoja potraživanja, a sav ostali višak, ako ostane, isplaćuje korisniku kredita.

Udruženje banaka Srbije ranije je ukazalo da je osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) zakonit postupak koji je od velike koristi za građane, jer su ti krediti jeftiniji od onih bez tog osiguranja.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...