U prvoj fazi projekta uloženo skoro 11 miliona evra

U Kraljevu otvorena kineska fabrika za proizvodnju vatrostalnih materijala

InvesticijePoslovanje

20.6.2023 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Kraljevu otvorena kineska fabrika za proizvodnju vatrostalnih materijala U Kraljevu otvorena kineska fabrika za proizvodnju vatrostalnih materijala
U jednoj od najmodernijih fabrika u Evropi, sa visokim stepenom automatizacije i robotima poslednje generacije – Punai DOO Kraljevo, počela je proizvodnja vatrostalnih materijala.... U Kraljevu otvorena kineska fabrika za proizvodnju vatrostalnih materijala

U jednoj od najmodernijih fabrika u Evropi, sa visokim stepenom automatizacije i robotima poslednje generacije – Punai DOO Kraljevo, počela je proizvodnja vatrostalnih materijala.

Presecanjem vrpce i zvanično je obeležen početak proizvodnje u nekadašnjoj Fabrici smolom i terom vezanih opeka Magnohrom, tako da je tradicija proizvodnje vatrostalnih opeka u tom gradu nastavljena.

Obnavljanje fabrike u Kraljevu počelo je 2022. godine. Prema rečima generalnog direktora Punai Serbia Fan Jun Linga, plan izgradnje fabrike odvija se u dve faze. U prvoj se gradi proizvodni kapacitet od 30.000 tona proizvoda od magnezit ugljenične cigle i 10.000 tona neoblikovanih proizvoda, piše poslovni portal eKapija.

U drugoj fazi će biti izgrađen proizvodni kapacitet od 20.000 tona magnezijum ugljenične cigle i 10.000 tona neoblikovanih proizvoda. Nakon celokupnog puštanja u rad dostići će se godišnji proizvodni kapacitet od 50.000 tona magnezijum ugljeničnih i 20.000 tona neoblikovanih proizvoda. Proizvodi uglavnom služe kupcima u Evropi u industriji sa visokim temperaturama.

Kako su istakli predstavnici kineske kompanije, prva faza projekta, koja je završena, predstavlja investiciju u ukupnom iznosu od 10,8 miliona evra.

Nakon što potpuno budu završene prva i druga faza i proizvodna linija bude puštena u rad, zaposliće više od 30 radnika, lokalnog stanovništva, i doprineti lokalnoj privredi sa oko 70 miliona evra vrednosti industrijske proizvodnje.

Milan Bjelić, suosnivač Punai korporacije, smatra da ovo za državu Srbiju znači povratak nekada velike firme Magnohrom na svetsko tržište za plasman vatrostalnog materijala.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je podsetio na velike projekte realizovane u našoj zemlji u partnerstvu sa Republikom Kinom i poručio da je otvaranje ove fabrike još jedan dokaz čvrstog prijateljstva.

“Posle izgradnje mosta Borča-Zemun, izgradnje brze pruge Beograd – Novi Sad – Budimpešta, privatizacije Železare u Smederevu RTB Bor, čelično prijateljstvo Narodne Republike Kine i Srbije se dokazuje i u Kraljevu otvaranjem fabrike Punai. Saradnja između Srbije i Kine je veoma značajna”, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

 • MAJA

  21.6.2023 #1 Author

  Itekako značajna, ali da se malo više uključe inspekcije oko uslova rada i osnovnih ljudskih prava

  Odgovori

 • Olivera djurovic

  9.10.2023 #2 Author

  Dali trazite zene

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...