Treći pokušaj prodaje imovine Generalexporta u stečaju

Više kupaca zainteresovano za Genex kulu

InvesticijeNekretnineStečaj

4.2.2023 13:14 Autor: Milica Rilak 27

Više kupaca zainteresovano za Genex kulu Više kupaca zainteresovano za Genex kulu
U ponedeljak, 6. februara, poslovni deo Genex kule, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, biće po treći put... Više kupaca zainteresovano za Genex kulu

U ponedeljak, 6. februara, poslovni deo Genex kule, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, biće po treći put ponuđen na javnoj licitaciji, uz početnu cenu od 834,68 miliona dinara ili nešto više od sedam miliona evra.

Dok stečajni upravnik Budimir Mrdović navodi da je više potencijalnih kupaca iskazalo interesovanje, stanari stambenog dela pozivaju državu da iskoristi pravo preče kupovine i sama postane vlasnik jednog od simbola Beograda.

Odgovor na pitanje ko će učestvovati na nadmetanju za kulu Genex posebno zanima stanare stambenog dela, pošto su oni i poverioci u stečaju koji traje nešto duže od sedam godina. Stambena zajednica, podsetimo, potražuje od stečajne mase 45 miliona dinara na ime izvršne presude, te su se aktivno uključili u procese koji određuju sudbinu vredne nekretnine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta.

Čak su uputili i predlog Privrednom sudu za segmentnu prodaju poslovne kule, smatrajući da tako može da se dobije daleko viša cena nego što je oko 400 evra po kvadratu, koliko iznosi početna cena za 28 posebnih delova odnosno spratova Genex kule, 1.450 kvadrata poslovnog prostora od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

„U četvrtak, 2. februara, dobili smo dopis Privrednog suda kojim se odbijaju naši predlozi o segmentnoj prodaji, iako su obrazloženi a unovčenje stečajne mase bi bilo minimum dva puta veće ako se pristupi prodaji po etažama, odnosno segmentima, nego da se poslovna zgrada prodaje kao celina“, kaže za Biznis.rs upravnik Stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić i navodi da bi se prodajom po njihovom modelu postigla cena od 700 evra po kvadratu.

Geneks
Foto: Unsplash

Stanari su, na čelu sa Stavrićem, uputili Vladi Srbije i predlog da vlada iskoristi pravo preče kupovine i otkupi zgradu.

„Nismo dobili odgovor na predlog, ali očekujemo da će posle javnog nadmetanja vlada iskoristiti pravo preče kupovine jer bi u suprotnom bilo omogućeno da ekstraprofit ostvare lica koja imaju privatni interes umesto da na prodaji zaradi država i građani Srbije“, istakao je Stavrić.

U poslednjem kvartalnom izveštaju za prošlu godinu Privrednom sudu u Beogradu, stečajni upravnik Generalexporta Budimir Mrdović naveo je da je u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika „koji su u ovom periodu iskazali interesovanje za kupovinu imovine“. Ta rečenica donekle se razlikuje od one koju je naveo u prethodnom izveštaju.

„Stečajni upravnik je u stalnoj komunikaciji sa više potencijalnih kupaca imovine stečajnog dužnika koji su u ovom periodu iskazali interesovanje za kupovinu imovine, iz Švajcarske, Turske, Ruske Federacije i Engleske“, naveo je Mrdović u izveštaju koji je rađen za period od 1. jula do 30. septembra 2022. godine. U tom periodu održana je druga neuspešna javna licitacija za prodaju poslovnog dela Genex kule.

Iako u stečaju, kompanije Generalexport (Genex) i povezana Internacional CG (ICG) i dalje na papiru imaju vrednu imovinu, uključujući i „pašnjake šeste klase“ na Kopaoniku, placeve u Jošaničkoj banji, kao i nekretnine u Hrvatskoj.

Na spisku imovine dostupnom na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) stoji da Generalexport u stečaju u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku, mada nije precizirano da li se radi o stanovima ili lokalima.

Poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

Na Internacional CG i dalje se vodi imovina na Kopaoniku – dva „pašnjaka 6. klase“ koja spadaju u „ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini“, kao i zemljišta „pod zgradom ili uz zgradu“ gde, po svemu sudeći, nije izvršena konverzija vlasništva. Podsetimo da su, tokom restrukturiranja kompanije ICG 2008. i 2009. godine, prodati nekadašnji hotel „Grand“ na Kopaoniku i apartmansko naselje „Konaci“, kao i nekadašnji beogradski hotel „(Inter)Continenal“ i poslovni kompleks „Genex apartmani“ na Novom Beogradu. Ta imovina prodata je za ukupno 173 miliona evra.

 • STRAHINJA

  4.2.2023 #1 Author

  Koja sarada besmisla, nine kao da je trzisna vrednost realna

  Odgovori

 • Dea

  4.2.2023 #2 Author

  Sve simbole Bga prodadose ili srusise…

  Odgovori

  • BRANA19

   4.2.2023 #3 Author

   Pa da , samo pare da su uzimaju..

   Odgovori

   • MARA

    5.2.2023 #4 Author

    Sve što je vredelo ode na doboš..

    Odgovori

 • Milovan94

  4.2.2023 #5 Author

  Biće zanimljivo videti ko će na kraju kupiti i kako će se sve ovo završiti.

  Odgovori

  • BOLEK

   21.3.2023 #6 Author

   Zavrsice kao neko novo naselje

   Odgovori

 • Iva

  4.2.2023 #7 Author

  Na kraju ce ga pokloniti

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.2.2023 #8 Author

  Na kraju ce se prodati za male pare kao i sve ostalo…

  Odgovori

  • MARA

   5.2.2023 #9 Author

   Pa naravno, to se tako i radi.

   Odgovori

 • IVAN

  4.2.2023 #10 Author

  Geneks kula ili zapadna kapija Beograda

  Odgovori

 • FRUITO4

  5.2.2023 #11 Author

  Sve prodadose i to za male pare

  Odgovori

 • TATJANA

  5.2.2023 #12 Author

  A sta bi sa žalbom stanara

  Odgovori

 • MAŠA

  5.2.2023 #13 Author

  A valjda se zna i ko i za koju cenu 🤷‍♀️

  Odgovori

  • FRUIT04

   5.2.2023 #14 Author

   To se uvek zna, samo što mi još ne znamo..

   Odgovori

 • Anna

  5.2.2023 #15 Author

  Ma nema od toga ništa. Neko će dobiti Genex na poklon, kako su krenuli. Stanari neće dobiti ništa.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  5.2.2023 #16 Author

  Simbol Beograda ode u bescenje…
  Ode nam cela država ns doboš..

  Odgovori

  • MARA

   5.2.2023 #17 Author

   Eh da je samo jedan otišao…

   Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #18 Author

  Ma samo prazne price

  Odgovori

 • DANIJELA

  5.2.2023 #19 Author

  Sve malverzacije i pranje para. Bilo bi cudno da se nesto uradi po redu i zakonu…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  5.2.2023 #20 Author

  Još jedna igra moćnika.

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2023 #21 Author

  Pre mesec dana nijedan nije bio.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  5.2.2023 #22 Author

  To treba da bude i ostane drzavno

  Odgovori

 • Ika

  5.2.2023 #23 Author

  Postajemo kolonija, sve moguce su prodali… zalosno , ljudi beze iz ove drzave ne zbog para nego zbog sistema

  Odgovori

 • VANJA

  5.2.2023 #24 Author

  Pa to traje godinama vece!

  Odgovori

 • Moon

  5.2.2023 #25 Author

  Tu su rusi, puni para, svakako sve rasprodase

  Odgovori

 • MAJA

  6.2.2023 #26 Author

  Mislim da se ljuta borba vodi

  Odgovori

 • BOLEK

  21.3.2023 #27 Author

  Pa to su unapred znalo ko ce kupiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...