Otplaćeni državni zapisi vredni 39 miliona evra

Javne finansije Crne Gore trenutno stabilne

NovacRegion

12.6.2023 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Javne finansije Crne Gore trenutno stabilne Javne finansije Crne Gore trenutno stabilne
Crnogorski državni zapisi u iznosu od 39 miliona evra u celosti su otplaćeni. Ministarstvo finansija je ostvarilo jedan od svojih primarnih ciljeva, a to... Javne finansije Crne Gore trenutno stabilne

Crnogorski državni zapisi u iznosu od 39 miliona evra u celosti su otplaćeni. Ministarstvo finansija je ostvarilo jedan od svojih primarnih ciljeva, a to je uredno izmirivanje svih obaveza, uz punu stabilnost javnih finansija.

Ministarstvo finansija je, kako se dodaje, oprezno planirajući, početkom godine, imalo nameru da pomenute državne zapise refinansira za još dodatnih šest meseci, međutim, zahvaljujući ukupno dobrim rezultatima resora, kao i naplati prihoda koja je kontinuirano iznad plana, pomenuti zapisi su otplaćeni u celosti u vreme dospeća, prenosi Mina.

U saopštenju se još dodaje da je od 1. januara do 9. juna izvršena otplata glavnice duga, takođe, u skladu sa rokovima dospeća duga iz ranijeg perioda, u ukupnom iznosu od 147,94 miliona evra, u šta je uključena i otplata državnih zapisa u iznosu od 39 miliona evra, i otplata kamate u iznosu od 46,12 miliona evra, dakle gotovo 200 miliona evra za manje od pola godine.

Iz Ministarstva su rekli da, za razliku od negativnih tendencioznih predviđanja o „kolapsu i bankrotu javnih finansija“, čiji je cilj jednokratna politička zloupotreba, odgovorno, oprezno i transparentno planiranje i upravljanje javnim finansijama pokazalo je da je moguće izmiriti sve zatečene i tekuće obaveze, uvećati zarade velikom delu aktivnog radnog stanovništva, voditi računa o penzionerima i socijalno ranjivim kategorijama, a istovremeno ne podleći enormnim zaduženjima, pa ni onim dozvoljenim budžetskim okvirom, a sve u izuzetno složenim uslovima globalne neizvesnosti i promenjenih tržišnih tokova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.