Program finansijske i mentorske podrške startapovima nastavlja se i u 2022. godini

Kroz projekat promocije preduzetništva i samozapošljavanja odobreno 254,6 miliona dinara

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnik

28.1.2022 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kroz projekat promocije preduzetništva i samozapošljavanja odobreno 254,6 miliona dinara Kroz projekat promocije preduzetništva i samozapošljavanja odobreno 254,6 miliona dinara
U okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“, do sada je odobreno 122 kredita, čija ukupna vrednost premašuje 254,6 miliona dinara. Kao deo istog projekta... Kroz projekat promocije preduzetništva i samozapošljavanja odobreno 254,6 miliona dinara

U okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“, do sada je odobreno 122 kredita, čija ukupna vrednost premašuje 254,6 miliona dinara.

Kao deo istog projekta Privredna komora Srbije organizovala je petodnevnu obuku za pisanje poslovno-investicionog plana, kroz koju je prošlo 886 polaznika, čime je kreirano 206 novih radnih mesta. Ovaj program nastavlja se i u 2022. godini.

“Cilj programa je da se novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro, malim i srednjim preduzećima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa, obezbedi novac za uspešno poslovanje“, kaže rukovodilac Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) Privredne komore Srbije, Tamara Dunđerović.

Program podrazumeva finansijsku podršku u vidu granta, obuke za izradu biznis plana, kao i mentoring za početnike u poslovanju u prvoj godini korišćenja kredita.

Diskusija
Foto: Unsplash.com

Novac i za oporavak od pandemije

Srpska fondacija za preduzetništvo (Serbian Entrepreneurship Foundation – SEF) sprovodi Program podrške preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji u svom poslovanju trpe posledice pandemije.

„Cilj ovog programa je da klijentima banaka, čije je poslovanje bilo najpogođenije pandemijom, olakša pristup bankarskim kreditima i obezbedi preko potrebna obrtna sredstva za nastavak i oporavak poslovanja. Fokus je na klijentima iz najpogođenijih delatnosti, hoteli, restorani, transport, usluge. Takođe, program omogućava i klijentima banaka da dalje razvijaju svoje poslovanje putem podrške u investicionim aktivnostima“, kaže rukovodilac Fondacije, Aleksandar Grabovac.

Finansijsku podršku u vidu grantova je obezbedilo Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, dok je Nemačka razvojna banka (KfW) zadužena za implementaciju.

U 2021. godini je oko 150 klijenata banaka iskoristilo pogodnosti koje daje Program podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Srpska fondacija za preduzetništvo je neprofitna, nevladina organizacija čiji osnivači su Nemačka razvojna banka (KfW) i Privredna komora Srbije. Osnovni cilj rada Fondacije je da početnicima u poslovanju, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima olakša pristup potrebnim finansijskim proizvodima.

 • N.N.

  28.1.2022 #1 Author

  Super

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.1.2022 #2 Author

  Dobre vesti za privredu I preduzetnistvo.👏

  Odgovori

 • DANIJELA

  28.1.2022 #3 Author

  Odlicno.

  Odgovori

 • Vockica

  1.2.2022 #4 Author

  Lepa vest

  Odgovori

 • ACIKA

  2.2.2022 #5 Author

  Odlicna pomoc za mlade preduzetnike i sansa za uspeh!!!

  Odgovori

 • Danijela

  2.2.2022 #6 Author

  Svaka pomoc i podrska te vrste je odlicna za razvoj preduzetnistva, ali je neophodno i podrzati odrzivost postojanosti poslovanja, time sto ce se pomoc i podrska usmeriti na dostupnost i raspolozivost trzista u svakom smislu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...