BDP istočnoevropske zemlje pao za 30 odsto

MMF odobrio Ukrajini pomoć u vrednosti od 15,6 milijardi dolara

BankeEUNovac

22.3.2023 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF odobrio Ukrajini pomoć u vrednosti od 15,6 milijardi dolara MMF odobrio Ukrajini pomoć u vrednosti od 15,6 milijardi dolara
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas da je postigao dogovor sa ukrajinskom vladom o planu pomoći vrednom 15,6 milijardi dolara. Plan treba da... MMF odobrio Ukrajini pomoć u vrednosti od 15,6 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas da je postigao dogovor sa ukrajinskom vladom o planu pomoći vrednom 15,6 milijardi dolara.

Plan treba da omogući da se „podrži postepeni ekonomski oporavak uz stvaranje uslova za dugoročni rast u kontekstu rekonstrukcije posle konflikta i na putu pridruživanja Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Sporazum će u narednim nedeljama biti predstavljen Upravnom odboru MMF-a, koji će dati konačno odobrenje. 

„Pored užasnog ljudskog gubitka, ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da ima razorni uticaj na ekonomiju. BDP je pao 30 odsto u 2022. godini, veliki deo industrije je uništen i procenat siromaštva je skočio“, rekao je šef misije MMF-a u Ukrajini Gavin Grej (Gavin Gray), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ukrajinska vlada uprkos tim teškoćama uspela da održi finansijsku i makroekonomsku stabilnost, pre svega, zahvaljujući značajnoj međunarodnoj podršci i primeni mudre politike.

U saopštenju se navode i reči američke ministarke finansija Džanet Jelen (Janet Yellen), koja je pozdravila sporazum te finansijske institucije i Ukrajine i dodala da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinsku vladu i narod koliko god bude neophodno. 

Ukrajina ima podršku od početka sukoba kako od Svetske banke, koja joj je do sada odobrila više od 20 milijardi dolara u obliku zajmova ili poklona, tako i od SAD, sa više od 110 milijardi dolara koji uključuju i vojnu pomoć. 

MMF računa da će Ukrajina beležiti postepen i delimični ekonomski oporavak ove godine, pre svega, zahvaljujući održavanju osnovne infrastrukture kao što je elektromreža.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...