Vrhovni sud Indije obustavio dodatne istrage

Oporavak vrednosti akcija Adani Group

BerzaNovacSvet

3.1.2024 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Oporavak vrednosti akcija Adani Group Oporavak vrednosti akcija Adani Group
Vrhovni sud Indije odlučio je u sredu da Adani Group ne mora da se suoči sa dodatnim istragama osim trenutne kontrole tržišnog regulatora, što... Oporavak vrednosti akcija Adani Group

Vrhovni sud Indije odlučio je u sredu da Adani Group ne mora da se suoči sa dodatnim istragama osim trenutne kontrole tržišnog regulatora, što predstavlja veliko olakšanje za konglomerat koji je pretrpeo veliku štetu od optužbi koje je u januaru prošle godine izneo američki trgovac akcijama Hindenburg Research.

Odbor za hartije od vrednosti Indije istražio je poslovanje Adani Group, kojom rukovodi milijarder Gautam Adani, nakon prošlogodišnjeg izveštaja u kojem je navedeno da grupa nije pravilno koristila poreske rajeve, kao i da je manipulisala akcijama, prenosi Reuters.

Adani Group je demantovala optužbe, ali je izveštaj Hindenburg Researcha doveo do pada vrednosti njene berzanske vrednosti za 150 milijardi dolara. Iako se izvesno poverenje investitora vratilo poslednjih mesecei, jer je Adani dobio podršku banaka, izveštaj i regulatorna kontrola uticali su na poslovanje i reputaciju grupe.

Vrhovni sud, koji je doneo odluke o predmetima koje su pokrenule strane u postupku od javnog interesa tražeći poseban istražni tim da ispita slučaj, naveo je da „činjenice ovog sučaja ne opravdavaju“ takvu promenu. Presuda signalizira da nema povećanog regulatornog ili pravnog rizika za Adani Group nakon istrage.

Adanijeva preduzeća na berzi povratila su tržišnu kapitalizaciju od 46 milijardi dolara tokom prošlog meseca, preneo je Financial Times. Očekuje se da će nakon što je Vrhovni sud odbacio optužbe protiv grupe, vrednost njenih akcija ponovo porasti.

Gautam Adani naveo je da sudska presuda pokazuje da je istina prevladala i da će se doprinos grupe ekonomskom rastu Indije nastaviti. Analitičari ocenjuju da će globalni investitori imati više poverenja u ulaganje u akcije kompanije nakon sudske presude.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...