Nominalni rast zarada ne prati stopu inflacije

Oštar pad plata u Japanu

BankeNovacSvet

7.3.2023 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad plata u Japanu Oštar pad plata u Japanu
Realne plate u Japanu su u januaru najviše pale u skoro devet godina, pokazali su zvanični podaci, pošto je inflacija smanjila kupovnu moć potrošača... Oštar pad plata u Japanu

Realne plate u Japanu su u januaru najviše pale u skoro devet godina, pokazali su zvanični podaci, pošto je inflacija smanjila kupovnu moć potrošača i potkopala napore kreatora monetarne politike da ožive ekonomiju usporenu pandemijom.

Trendovi plata u trećoj po veličini ekonomiji na svetu su pod pomnim nadzorom tržišta jer su zvaničnici Banke Japana rekli da su povećanja plata, u kombinaciji sa inflacijom od dva odsto, od suštinskog značaja za smanjenje labave monetarne politike, piše Reuters.

Centralna banka je spremna da zadrži svoje ultra niske kamatne stope na sastanku u petak, dok čeka tranziciju u rukovodstvu koja bi na kraju mogla okončati radikalni stimulans odlazećeg šefa Haruhika Kurode.

Realne zarade prilagođene inflaciji, barometar kupovne moći domaćinstava, pale su za 4,1 odsto u januaru u odnosu na godinu ranije, što je najveći pad od maja 2014. godine, pokazali su u utorak podaci ministarstva rada. Usledio je revidirani pad od 0,6 odsto u decembru.

“Realne plate su verovatno dotakle dno u januaru pošto su vladine subvencije za struju i gas stupile na snagu u februaru, a osnovni efekti povećanja cena robe su završili svojim tokom“, rekao je Azusa Kato, viši ekonomista u BNP Paribas Securities.

S obzirom na to da povećanja plata dobijaju zamah prema godišnjim pregovorima o radu ovog meseca, Banka Japana će biti pod pritiskom da prilagodi svoju kontrolu krive prinosa već ove nedelje.

Japanska ekonomija je sprečila recesiju u četvrtom kvartalu, ali se oporavila mnogo manje nego što se očekivalo.

Ukupna novčana primanja, ili nominalne zarade, zabeležile su rast od 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine u januaru, pokazuju podaci, mnogo slabije od revidiranih 4,1 odsto rasta u decembru, kada su snažni jednokratni zimski bonusi povećali ukupne plate.

Slab nominalni rast zarada u januaru bio je dosta manji od stope potrošačke inflacije od 5,1 odsto koja se koristi za realno izračunavanje plata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...