Slovenačka energetska kompanija objavila poslovni plan

Petrol računa na oko 160 miliona evra dobiti u 2024.

EUFirme u fokusuNovac

25.1.2024 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Petrol računa na oko 160 miliona evra dobiti u 2024. Petrol računa na oko 160 miliona evra dobiti u 2024.
Grupa Petrol planira da ove godine ostvari 5,8 milijardi evra prihoda od prodaje, EBITDA u iznosu od 304,6 miliona evra i neto dobit od... Petrol računa na oko 160 miliona evra dobiti u 2024.

Grupa Petrol planira da ove godine ostvari 5,8 milijardi evra prihoda od prodaje, EBITDA u iznosu od 304,6 miliona evra i neto dobit od 156,5 miliona evra. Kompanija navodi da poslovni plan uzima u obzir sve poznate okolnosti, kao i očekivani nastavak osciliranja energetskih tržišta i nepredvidivosti zakonodavnih okvira.

Petrol, koji od novembra prošle godine vodi Sašo Berger, u ovoj godini očekuje poboljšanje finansijskih pokazatelja. Kompanija će nastaviti strateški smer zelene tranzicije i za te potrebe će biti izdvojeno 130 miliona evra, prenosi Seebiz.

Prema predviđanjima, Grupa Petrol će se i ove godine suočiti sa značajnom neizvesnošću koja proizilazi iz nestabilnih energetskih tržišta i zaoštrenih geopolitičkih prilika zbog rata u Ukrajini i napetosti na Bliskom istoku. Prognoze ipak ukazuju na blagi privredni rast. Prognoze inflacije za 2024. godinu nešto su niže u poređenju sa prošlom godinom, ali i dalje se očekuje značajan pritisak na troškove.

U Petrolu ističu da su tržišta nafte stabilna i da je tržište naftnih derivata u Sloveniji konkurentno, dok Slovenija ima najnižu maržu na naftne derivate u Evropi. Kompanija se zalaže za ukidanje vladine uredbe o formiranju cena određenih naftnih derivata, zbog čega je podnela zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti vladine uredbe.

Grupa Petrol suočava se sa nekoliko rizika pri planiranju poslovnih ciljeva za ovu godinu. Glavni rizik je, kako navodi kompanija, intervencija regulatora u politici cena, zatim geopolitički rizici i negativan uticaj energetske krize na cene.


Oscilacije na energetskim tržištima takođe utiču na pooštravanje uslova za nabavku naftnih derivata i inflatorne pritiske na troškove. Osim toga, postoje potencijalni rizici od prekida lanaca snabdevanja, što može da utiče na ekonomsku stabilnost i uticati na regulatorne zahteve za mešanje biokomponenti u Sloveniji i Hrvatskoj.

Grupa Petrol je u prvih devet meseci prošle godine ostvarila 5,2 milijarde evra prihoda i 95 miliona evra neto dobiti. Rezultate za celu 2023. godinu kompanija će objaviti u martu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...