Neradni dan na američkim berzama

Skroman rast evropskih i azijskih indeksa

BerzaEUNovacSvet

4.7.2023 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Skroman rast evropskih i azijskih indeksa Skroman rast evropskih i azijskih indeksa
Evropske berze ostvarile su skromne dobitke u utorak, a trgovci se nadaju da centralne banke neće gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju prevelikim podizanjem kamatnih... Skroman rast evropskih i azijskih indeksa

Evropske berze ostvarile su skromne dobitke u utorak, a trgovci se nadaju da centralne banke neće gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju prevelikim podizanjem kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Panevropski indeks Stoxx 600 ojačao je za 0,2 odsto, dok su francuski Cac 40 i nemački DAX, prenosi Financial Times. Prema očekivanjima obim trgovine ostao je nizak dok su u utorak američke berze zatvorene zbog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti.

Akcije u Aziji prethodno su ojačale, nakon što je Rezervna banka Australije odlučila da zadrži kamatne stope na dosadašnjem nivou od 4,1 odsto i sačeka uticaj prethodnih povećanja kamatnih stopa na ekonomiju.

Australijska centralna banka odluku je donela vođena podacima o padu godišnje inflacije u zemlji, koji je bio brži od očekivanog. Inflacija je opala u maju na 5,6 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 13 meseci. Inflacija u aprilu bila je 6,8 procenata. Ovaj potez ohrabrio je investitore.

Australijski berzanski indeks S&P/ASX 200 ojačao je za 0,5 odsto nakon objave vesti, dok je kineski CSI 300 dobio 0,2 odsto na vrednosti. Hang Seng iz Hong Konga ojačao je za 0,6 odsto, a Japanski Topix oslabio je za 0,6 procenata.

Nemački DAX zabeležio je najveće gubitke u sektoru energetike i osnovnih sirovina. Najnoviji podaci pokazuju da je nemački izvoz smanjen za 0,1 odsto u maju, jer visoke kamatne stope utiču na ključne trgovinske partnere Berlina. Analitičari su u svojim prognozama najavili rast izvoza u maju za 0,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.