Firma za obradu podataka prodaje 1,36 milijardi akcija

Startap iz Abu Dabija privukao ponude vredne 25,8 milijardi dolara

BerzaNovacSvet

17.3.2023 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Startap iz Abu Dabija privukao ponude vredne 25,8 milijardi dolara Startap iz Abu Dabija privukao ponude vredne 25,8 milijardi dolara
Presight AI Holding, startap firma za analizu podataka u vlasništvu G42 iz Abu Dabija, privukla je ponude vredne 25,8 milijardi dolara za listiranje vredno... Startap iz Abu Dabija privukao ponude vredne 25,8 milijardi dolara

Presight AI Holding, startap firma za analizu podataka u vlasništvu G42 iz Abu Dabija, privukla je ponude vredne 25,8 milijardi dolara za listiranje vredno 496 miliona dolara, što je još jedna od naznaka jake potražnje za bliskoistučnim javnim ponudama (IPO).

Ovo je druga kompanija u Abu Dabiju koja će biti listirana ove godine, a inicijalna ponuda za listiranje bila je 136 puta veća, izuzimajući sredstva na koja se obavezao glavni investitor — kompanija International Holding. Vlasnici arapskog startapa prodaju 1,36 milijardi akcija po ceni od 1,34 dirhama po deonici, a očekuje se da će njima početi da trguje 27. marta, piše Bloomberg.

Bliski istok nastavlja da bude svetla tačka kada su u pitanju listiranja na globalnom nivou, posebno prošle godine, kada su visoke cene nafte podstakle berze i privukle investitore. Očekuje se da će ove godine biti listirano barem osam kompanija u Abu Dabiju, naveo je državni zvaničnik ranije u toku meseca.

Ranije ove nedelje, vrednost kompanije Adnoc Gas porasla je 25 odsto nakon najvećeg listirianja u 2023, dok je firma Al Ansari Financial Services iz Dubaija primila naloge za sve akcije ponuđene na prodaju u roku od sat vremena nakon otvaranja knjige.

Vlasnik arapskog startapa G42 je kompanija za veštačku inteligenciju i računarstvo u oblaku, sa operacijama koje se protežu od energetike do zdravstvene zaštite. Prošle godine firma je prodala akcije firme Bayanat, koja se bavi geoprostornom analizom i analizom podataka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...